Stäng fönster Öckerö kn, HÖNÖ 35:1 HÖNÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995: ÖCKERÖ
BEFOLKNINGSTAL: Se Öckerö

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapell inom Öckerö medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Hönö kapell i Öckerö socken ligger mitt på ön och centralt i tätorten. Ett församlingshem är sammanbyggt med kyrkan genom tornet. En separat begravningsplats återfinns en dryg km sydost om kapellet. Socknen ligger i ytterskärgården rakt väster om Göteborg.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Hönö kapellstiftelse bildades 1929. Kapellet byggdes 1933-34 efter ritningar av Sigfrid Ericson. Söder om tornet byggdes samtida församlingslokaler. De tillbyggdes 1962.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kapellets byggnadsmaterial utgörs av panelklätt trä. Långhuset är enskeppigt och rektangulärt med smalare, rakavslutat kor i öster. Intill korets nordvägg står sakristian. I väster reser sig ett tämligen kort och kraftigt torn med hög spira. Tornets bottenplan fungerar som vapenhus. Det ljusa gudstjänstrummet täcks av ett tunnvalv. Den samtida inredningen är välbevarad sedan byggnadsåret och präglas av enkel, modern arkitektur med stildrag från olika epoker, främst 1920-talsklassicism. Altaruppsatsen av Kristian Lundstedt står i en nisch. Liksom predikstolen, ritad av kapellets arkitekt, är den utförd i medeltida stil. Bänkinredningen är öppen. Utmed västgaveln sträcker sig orgelläktaren.