Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Uppsala kn, LUTHAGEN 46:1 VINDHEMSKYRKAN

 Anlaggning - Historik

Historik
Vindhemskyrkan uppfördes som församlingshem av Stiftelsen Goda herdars minne år 1902. För enkelhetens skull kallas den för kyrka i denna text. Arkitekt var Erik Otto Ulrich från Stockholm. Kyrkan är belägen i hörnet av Geijersgatan och Vindhemsgatan och liknar närmast en stor villa i jugendstil. Den inrymde från början barnkrubba och utspisningslokal, konfirmandrum och en sal för gudstjänster, söndagsskola och modermöten. Intill kyrkan byggdes även en vaktmästarbostad med gaveln mot Vindhemsgatan. Vindhemskyrkan har grund av natursten och stomme av tegel i två våningar. Både Kyrkan och vaktmästarbostaden försågs med putsade fasader i samma stil krönta av en putsad taklist. Nedre delen av fasaderna var, likt en bröstning, avfärgade i en mörkare kulör. En målad blomsterdekor omfattade fönstret till koret i kyrksalen. De brutna sadeltaken var täckta med svartmålad, falsad skivplåt.

En stor ombyggnad genomfördes i samband med Vindhems upphöjelse till kyrkligt kapell 1953. Då förnyades inredningen till stor del. Gudstjänstsalen byggdes om och försågs med altare och altarring så att nattvard kunde firas där. Nya kyrkbänkar tillkom. På gården byggdes klockstapeln. En ny, bred trappa byggdes till övervåningen. Nästa större förändring skedde på 1970-talet då kyrksalen renoverades och byggdes till på längden. År 1982 köptes Vindhem av Uppsala kyrkliga samfällighet. Sedan dess har hiss installerats. Senaste förändringen av kyrksalen ägde rum 2003 då bänkinredningen till stor del ersattes av lösa stolar. Arkitekt för ombyggnaden var Eva Ranta Eskola, Uppsala.

Vaktmästarbostaden revs 1994 och ersattes av en parkeringsplats. Tomten omges idag av en slammad tegelmur, dryga metern hög. Vindhemskyrkans fasader är försedda med en stänkputs med grov gränd. Taket är täckt med falsad bandplåt, svartlackerad. Fönstren är försedda med spröjsade kopplade bågar som troligen tillkom vid ombyggnaden 1953. Kyrksalen har blyspröjsade fönster med färgat glas. Korfönstret till kyrksalen är det enda som bevarat ursprunglig fönsterbåge. Bottenvåningens fönster är rundbågiga och övervåningens är stickbågiga. Entrén till kyrksalen ligger mot Vindhemsgatan och har bevarat en ursprunglig dubbeldörr.