Stäng fönster Karlshamn kn, ASARUM 1:2 ASARUMS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan har fått sin nuvarande utformning genom flera om- och tillbyggnader. Den medeltida kyrkan tillbyggdes 1697-1706 med en korsarm i norr av murmästare Johan Pfeifer. 1749-50 tillkom en motsvarande korsarm i söder, uppförd av murmästare Remsell och snickaren Jean Hindrich Danial. 1797-1800 revs återstoden av den medeltida kyrkan och byggnaden fick sin nuvarande plan efter ritningar från 1788 av Jöns Lundsten i Karlshamn, omarbetade av Gustav Pfeffer. Som byggmästare omtalas Ludvig Dymling. Sakristian tillbyggdes 1868.

PLAN OCH MATERIAL - Grekisk korsfrom med utbyggd femsidig sakristia i öster. Huvudingång i väster. Separata ingångar till korsarmarna.

Uppförd av gråsten med detaljer i tegel. Pustad och vitkalkad. Koppartak, ursprungligen tegel.

EXTERIÖR - Kyrkan fick genom ombyggnaden 1797-1800 en enhetlig nyklassicistisk prägel. Exteriören följer 1788 års omarbetade ritning. Portalerna och frontonernas fönster har dock förändrats till nuvarande form 1883. Härigenom blev portalerna påfallande låga i förhållande till höjden på fönster och murar. Sannolikt var de också ursprungligen artikulerade genom omfattningar.

INTERIÖR - Interiört sett har kyrkan, trots ett flertal renoveringar, behållit den nyklassicistiska rumskänslan. Ljusflödet har dock minskats genom de målade glasfönstren.

Kyrkorummet täcks av tunnvalv, sedan 1911 putsade och indelade i stora fält genom lister. Även altartavlans arkitektoniskt utformade inramning utbyggdes vid denna restaurering till nuvarande utseende. Altartavlan, "Kristi korsfästelse" av Bengt Nordenberg, tillkom 1866. Bänkinredningen och altarringen är delvis ursprungliga. Läktarnas utformning samt orgelfasaden härrör från 1870-talet. På 1930-talet tillkom de målade glasfönstren av Agda Österberg. 1956 skedde de nuvarande läktarunderbyggnaderna i norra och södra korsarmarna.

Den äldre altartavlan, "Kristi Himmelsfärd" av Per Hörberg, tillkom 1813. Omfattningen var ritad av Per Hörberg och utförd av brodern Bengt Hörberg. Altartavlan är numera uppsatt på korets södra sida. Omfattningen var ursprungligen vitmålad och förgylld och försedd med en sol mot blå botten i den brutna frontonen. Predikstolen, förfärdigad år 1813, uppges i inv 1828 som enkel, vitmålad samt med ornament i oäkta förgyllning i form av krucifix med kalk och lagens tavlor. Predikstolsfonden var blåmålad och försedd med en förgylld sol överst samt flankerad på bägge sidor av ett litet nedhängande förgyllt draperi. Över ljudtaket fanns en krona och under en flygande duva. Ett orgelverk på västra läktaren hade förfärdigats av orgelbyggaren Johan Petter Åberg 1828. Sakristian var inrymd i ett avdelat rum bakom altaret. Kyrkorummet hade då, liksom nu, tre läktare.

Källa: Kyrkobyggnader 1760 - 1860, Del 1 Skåne och Blekinge, Uppsala 1989