Stäng fönster Uppsala kn, VÄSTERÅKER 4:4 VÄSTERÅKERS KYRKA

Historik
Ärkebiskopsvisitationer 1302 och 1316 tyder på att det funnits en tidigare kyrka i Västeråker. En dopfuntsfot finns även bevarad från 1200-talets senare del eller 1300-talets förra del.

Nuvarande kyrka är uppförd av gråsten och tegel. Kyrkobyggnaden har rektangulärt långhus, smalare, rakslutet kor, vapenhus i söder och sakristia på korets norra sida. Byggnaden karaktäriseras av strävpelarna i hörnen och på långhusets långsidor, de vitputsade fasaderna och de branta, spånklädda sadeltaken.

En stenplatta i kyrkan talar om att den uppfördes 1331 av fru Ramborg på Vik vars nischgrav finns i den norra korväggen. Ett medeltida masverksfönster, numera igenmurat, finns bevarat i koret. Valven är ursprungliga och saknar invändiga pelarstöd. Vapenhuset kan ha uppförts samtidigt med kyrkan eller senare under medeltiden. Vapenhusvalvet är sekundärt och slogs under 1400-talet, tidigare fanns ett klöverbladsformat trätunnvalv.

1829 fick fönstren sin nuvarande form. De medeltida kalkmålningarna som överkalkats 1634, framtogs och ifylldes 1870. 1914-16 genomfördes en större restaurering under ledning av Sigurd Curman, bl.a revs läktaren och kyrkorummet fick en mer ursprunglig karaktär.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996