Stäng fönster Västervik kn, ODENSVI PRÄSTGÅRD 2:1 ODENSVI KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Uppförd 1774-76 av murmästaren Jonas Zachrisson och byggmästaren Eric Ek(e)lund. Som förebild användes närmast Döderhults kyrka, tidigare uppförd av dessa. Den nya kyrkan ersatte en medeltida stenkyrka med tillbyggnader av trä, vilken låg ungefär på samma plats. Kyrkan invigd 6 juli 1778.

PLAN OCH MATERIAL - Ett relativt brett rektangulärt kyrkorum med tresidigt avslutat kor o öster, torn i väster och sakristia på nordsidan. Ingång genom tornet från väster samt två ingångar, symmetriskt placerade på sydfasaden. Separat ingång till sakristian från öster. Under koret ett gravkor byggt för lagman Granschoug och dennes anhöriga. Murarna är uppförda i sten, spritputsade och avfärgade i vitt. Smala lister med slätputs kring portaler och fönster. Spåntak.

EXTERIÖR - Exteriörens utförande återgår ej på någon bevarad ritning. Kyrkan är byggd i en ålderdomlig, lokalanknuten stil med ett högt obrutet takfall och ett lågt torn med mångkantig lanternin i två avsatser. Över tornportalen finns ett medeltida tympanonfält från den gamla kyrkan inmurat samt över de båda ingångarna på sydsidan två små huvuden, varav ett bär krona. För övrigt är portalerna föga markerade. Förutom att fönstren förstorats och försetts med goticerande järnspröjsning är exteriören oförändrad sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - Förutom den öppna bänkinredningen är även interiören mycket välbevarad och tidstypisk, med inslag av såväl rokoko som gustaviansk stil. Altartavlan, "Frälsaren och Nikodemus om natten", är målad av Pehr Hörberg 1809. Den arkitektoniskt uppbyggda omramningen är tillverkad av konstnärens bror Bengt Hörberg. Predikstolen är från 1788. Ursprungliga korbänkar följer väggarna. Bänkinredningen i övrigt från 1896 med nya gavlar och skärmar från 1956. Läktaren är samtida med kyrkan och liksom den ståtliga orgelfasaden, som har tillhört en Wisteniusorgel från 1777. Mycket diskret utformad läktarunderbyggnad, som låter de gamla läktartrapporna synas i kyrkorummet och som släpper in ljuset även från väster.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993