Stäng fönster Karlskrona kn, ÖSTRA RÖDEBY 3:1 RÖDEBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – RÖDEBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK – Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING – Rödeby kyrka har ett högt läge i terrängen. Kyrkan ligger i trevägskors i tätorten och 300 m väster om Silletorpsån. Prästgården är belägen 150 m söder om kyrkan. Till kyrkomiljön hör även skolbyggnader i flera generationer. Rödeby socken ligger strax norr om Karlskrona. Socknen är mycket långsmal och når i norr ända till Smålandsgränsen. Den södra sockendelen hör till Blekinges dalgångsbygder, medan de norra två tredjedelarna ansluter till skogsbygderna som fortsätter över Smålandsgränsen.

RASERAD KYRKA / RUIN – I: Den rivna medeltidskyrkan är känd genom en bevarad teckning från 1870-talet och kyrkoherden A. Bagers beskrivning från 1660-talet. Den uppfördes i gråsten troligen under 1200-talet med rektangulärt långhus och smalare, rakslutet kor. Ett vapenhus uppfördes av korsvirke 1630 på långhusets sydsida. Det ersattes 1755 med ett vapenhus av tegel. År 1784 målades kyrkan invändigt av målaren Lundberg, men vad detta innebar mer preciserat är inte känt. Kyrkan revs 1875 i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING – II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1875-77 med latinskt korsformig plan, ett tresidigt korutsprång i öster, västtorn samt en sakristia i vinkeln mellan koret och norra korsarmen. Byggnadsmaterialet är huvudsakligen gråsten.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR – Långhus och korsarmar täcks av branta sadeltak, korutsprånget har ett valmtak. Fasaderna är vitputsade och livas av bågfriser och kontreforter. Fönsteröppningarna är svagt spetsbågiga och parställda; korsarmsgavlarna har varsitt stort tregruppsfönster. Tornet indelas av två horisontella, profilerade lister; det pryds av rundfönster och parställda ljudgluggar samt kröns av en spira med spetsiga takkupor vid foten. Ingångar finns på tornets samt korsarmarnas sydsidor. Det vitputsade kyrkorummet täcks av ett brutet träinnertak med synliga strävor. En spetsbågig muröppning leder till korutsprånget, vilket upplyses av tre stora spetsbågsfönster. Den fasta inredningen är samtida med kyrkan.