Stäng fönster Östhammar kn, ÖSTHAMMAR 46:2 ÖSTHAMMARS KYRKA

Historik
Östhammars kyrka är belägen vid norra sluttningen av ett berg och är nu helt omgiven av bebyggelse. 1660 fick Östhammars stad rätt att bygga egen kyrka, tidigare fanns platser för stadsborna i Börstils kyrka. 1773 tillkom rätten att anlägga begravningsplats. Östhammars kyrka har rektangulärt långhus med tresidig kor- vslutning, kraftigt västtorn med lanternin och en sakristia på denN norra sidan. Långhuset uppfördes 1663-75. Sakristian tillfogades 1735-36. Kyrkan utvidgades 1760-61 med koret i öster och 1770-72 åt väster. Tornet uppfördes 1845. Under 1890-talet fick fönstren nuvarande rundbågeform, och taket fick plåttäckning. Kyrkan genomgick en större restaurering 1925, arkitekt Sven Brandel, avsedd att återskapa kyrkorummets 1700-tals- karaktär. Interiören restaurerades senast 1989.