Stäng fönster Västervik kn, VÄSTRUM 4:1 VÄSTRUMS KYRKA (FD GLADHAMMARS KAPELL)

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Uppförd 1797-98 som ersättning för ett träkapell, byggt 1693. En del av detta, sannolikt sakristian, står kvar norr om den nuvarande kyrkan över det Cederflychtska gravkoret. Redan 1763 väcktes förslag om nybyggnad. Som byggmästare till den nya kyrkan anlitades den dåvarande verkgesällen Johan Seurling, som uppförde kyrkan under broderns, byggmästare Casper Seurling, ledning. Den senare utarbetade även ritningarna. Kyrkan invigdes 20 juli år 1800 av biskop Jacob Axelsson Lindblom.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med tresidigt avslutat kor i öster, torn i väster samt sakristia mitt på nordväggen. Ingång genom tornet och mittportalen på sydsidan. Uppförd i gråsten, spritputsad och avfärgad i vitt med slätputsade omfattningar och hörnlister. Sockeln putsad och avfärgad i grått. Plåttak, ursprungligen tegeltak.

EXTERIÖR - En tidstypisk gustaviansk exteriör som överensstämmer helt med Seurlings av ÖIÄ och K Majt godkända ritning med undantag av portalomfattningarnas utformning. Förutom byte av takmaterial är exteriören oförändrad sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - Ett mycket välbevarat gustavianskt kyrkorum. Före 1985 års renovering, då en läktarunderbyggnad och en ny färgsättning tillkom, var interiören i princip oförändrad sedan byggnadstiden. Hela inredningen är samtida med kyrkan med undantag av orgeln, som tillkom 1856. Altartavlan, målad av Pehr Hörberg 1796 och uppsatt 1798, är omgiven av en arkitektoniskt uppbyggd omramning utförd av brodern Bengt Hörberg. Den senare har även utfört dekormålningen i form av skyar och moln i valvet ovanför altaruppställningen. Ursprungligen var det en grisaillemålning, i svart och grått, dock har vid renoveringen 1985 dekoren målats om i en blå färgskala. Den slutna bänkinredningen har fortfarande kvar sina ursprungliga skärmar och dörrar.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993