Stäng fönster Härjedalen kn, LJUSNEDAL 1:87 LJUSNEDALS KYRKA

HISTORIK FRÅN PROJEKTET SOCKENKYRKORNA. KULTURARV OCH BEBYGGELSEHISTORIA -

FÖRSAMLING 1995 - LJUSNEDAL

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Bruksförsamling bildad 1680. Den kallades fram till 1757 Mässlinge och blev annexförsamling 1922.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i en sluttning centralt i det bebyggda området och i en miljö med kulturvärden av riksintresse. Den uppfördes för Ljusnedals bruk, grundat 1686. Av den bruksbebyggelse, som tidigare anslöt till kyrkan, återstår spridda rester och ruiner. Intill kyrkan står idag nya bostadshus, ett värdshus och gamla prästgården, som idag används som samlingslokal. Kyrkomiljön omges av odlingsmarker, bruksruinområde och golfbana.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En nu försvunnen liten träkyrka uppfördes på den nuvarande kyrkans plats 1756-57 av Anders Göransson Killberg (Kjellberg), som ersättning för en till gudstjänstlokal använd enkel stuga. Kyrkan hade enligt avbildningar korsform, tak i två fall och torn med pyramidhuv över korsmitten. Revs när nuvarande kyrkan byggdes.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Nuvarande träkyrkan uppfördes 1797 av bruksbyggmästaren Johan Fransman från Särvsjö och består av långhus med rakslutet korparti i öster, sakristia (från 1902) vid östgaveln och torn i väster. Sakristian ersatte en äldre, i vilken möjligen delar av gamla kyrkan ingått, vid en större restaurering 1902.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Långhuset har mansardtak, tornet åttkantig lanternin med karnissvängd huv. Vid restaureringen 1902 flyttades torningången från söder till väster och exteriören och interiören fick ny panel och färgsättning. Kyrkorummet täcks av tunnvalv. Väggar och valv är klädda med pärlspont. Altartavla och predikstol, ritade och målade av artisten Sven Linnborg tillkom liksom den öppna bänkinredningen 1902, altartavlans ramverk 1924. Läktare saknas. Orgel i koret med fasad från 1982. Kyrkan restaurerades genomgripande 1902. Interiören fick ny färgsättning vid en ommålning 1954. Vid en restaurering 1990-92 efter förslag av arkitekten Hans Jäderberg rekonstruerades färgsättningen från 1902.

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Träkyrka, vackert belägen i en sydsluttning vid Ljusnedals bruk, grundat 1686. Byggd 1797 av bruksbyggmästaren Johan Fransman från Särvsjö. Ersatte en äldre korskyrka byggd av Anders Kjellberg från Skålan i Klövsjö, som stod öster om den nuvarande. Grunden till dess västra korsarm ligger troligen under den nuvarande sakristian. Eventuellt ingick en del av korsarmen i en förutvarande sakristia, som skall ha rivits 1902. Under 1700-talets första hälft användes en enkel stuga, "Blixstufvan", som kyrkolokal för bruksförsamlingen.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär plan med kor och bakomliggande smalare sakristia i öster, torn i väster. Huvudingång via tornet från väster, ursprungligen från söder. Separat ingång till sakristian på sydsidan.
Väggarna utförda med stomme av stående grova stolpar, strävor och liggande reglar. Tornet byggt med återanvänt virke från den äldre kyrkan. Putsad och målad grund av natursten. Väggarna klädda med liggande fasspontad panel. Breda hörnmarkeringar av ej spontade bräder. Fasaderna är vitmålade med grå omfattningar och lister. Taken belagda med rödmålad plåt, ursprungligen spåntak.

EXTERIÖR - Ursprungsritningar saknas. Exteriören präglas av kvardröjande rokokodrag med sitt brutna höga tak och sin åttkantiga lanternin med karnissvängd huv. Tornet lågt i förhållande till byggnadskroppen. Förutom den ovan nämnda nya portalen och sakristian har kyrkan fått sin ytterpanel utbytt samt fått spåntaket ersatt med ett plåttak. Även frontonerna över fönsterna har troligen tillkommit först 1902 samt nya ljudöppningar i tornet. Till byggnaden väl anpassad handikappramp av trä vid västingången från 1990.

INTERIÖR - Interiören präglas av 1902 års renovering, då väggarna och valvet pärlspontades och huvuddelen av inredningen tillkom. Även färgsättningen med gula väggar, vitt tak och inredning i beige och vitt samt punktinslag i engelskt rött återgår på 1902 års färgsättning. Altaruppställningen, altarringen och predikstolen är ritade av Sven Linnborg, som även målade altartavlan. Tavlan ingick i en svit om tre tavlor, som 1902 sattes upp på korväggen. Tavlorna skildrar Jesu liv och undervisning samt Jesu död och uppståndelse. De två tavlor som flankerade altaruppställningen är numera uppsatta på västväggen. De ursprungliga två altartavlorna, "Kristi lidande" och "Treenigheten", målade av Erik Wallin 1769, finns i dag uppsatta på syd- resp västväggen. Den tidigare predikstolen, tillverkad före 1690, övertogs från Hede kyrka. Den finns idag uppställd i tornrummet, men är sannolikt berövad en del av sin ursprungliga utsmyckning.
Öppen bänkinredning från 1902. Läktare saknas. Orgeln från 1982, utan utsmyckad fasad, är placerad i koret. Stor järnkamin från 1902 kvar på nordsidan. I sakristian en Ljusnedalsugn, mönsterformgiven av konstmästaren och träsnidaren Jöns Ljungberg.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 4, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland