Stäng fönster Härjedalen kn, LJUSNEDAL 1:87 LJUSNEDALS KYRKA

Historik
Bruksförsamlingen i Ljusnedal bildades 1680 men den första kyrkobyggnaden uppfördes 1756-57 av Anders Göransson Killberg. Fram till dess hade en stuga använts som gudstjänstlokal. Kyrkogården anlades 1750 och var i bruk till 1905. Den är placerad öster om kyrkan och är idag gräsbevuxen och omges delvis av ett vitt staket och stödmurar. Det finns några gravvårdar bevarade öster och söder om kyrkan. En stor sten bakom sakristian sägs stå där den gamla kyrkans kor låg.

Den nuvarande kyrkobyggnaden i trä uppfördes 1797 av bruksbyggmästaren Johan Fransman från Särvsjö på samma plats som den första kyrkan. Den består av ett långhus med rakslutet korparti orienterat mot öster, torn i väster och sakristia vid östgaveln. Huvudingången och vapenhuset finns i tornet. Sakristian ersatte vid en större restaurering 1902 den äldre sakristian, i vilken möjligen delar av gamla kyrkan ingått. Det finns en separat ingång till sakristian.