Stäng fönster Härjedalen kn, ÄLVROS KYRKBY 26:12 ÄLVROS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÄLVROS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen utbruten ur Sveg mellan 1566 och 1580.

LÄGE OCH OMGIVNING - Älvros kyrkby är belägen på Ljusnans norra strand, ca 2 mil öster om Sveg, vid landsvägen mellan Sveg och Östersund. Älvros gamla kyrka, en under 1600- och 1700-talet ombyggd träkyrka, och Älvros nya kyrka, en träkyrka från 1880-talet, är bägge i bruk. Älvros nya kyrka ligger mitt i bebyggelsen på ett plant parti ovanför Ljusnan. Den gamla kyrkan ligger ca 1 km längre åt nordväst vid Norrälvens utlopp i Ljusnan i en sluttning vid älven (se I-II: ÄLVROS GAMLA KYRKA). Kyrkvallen med gamla kyrkan, klockstapel och sockenstuga ingår i riksintresseområde. Bägge kyrkorna omges av gles bybebyggelse och åkermark. Läget invid pilgrimsleden och förekomsten av medeltida inventarier i Gamla kyrkan har tolkats som tecken på att kapell kan ha funnits Älvros redan under medeltiden.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Älvros nya kyrka, uppförd av trä i stolpkonstruktion, består av rektangulärt långhus med korparti och tresidig sakristia i öster, vars överdel öppnar sig mot kyrkorummet med en arkad. Torn i sydväst och små utbyggnader, ursprungligen vindfång, mitt på syd- och nordsidorna. Kyrkan tillkom som ersättning för den gamla och uppfördes av Per Norrin från Norrala 1880-86, fritt efter ritningar av arkitekten Ernst Abraham Jacobsson. Sedan gamla kyrkan återinvigts 1932, stod nya kyrkan tidvis öde. Den togs åter i bruk 1957 efter en detta år genomförd ombyggnad efter ritningar av arkitekten Rolf Bergh. Då kortades kyrkan något i väster, vindfången byggdes om och den nuvarande inre och yttre färgsättning tillkom.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är uppförd i nygotik, inspirerad av fornnordisk träarkitektur, sedan ombyggnaden 1957 kombinerad med modernistiska inslag. Långhuset täcks av sadeltak, tornet av spira med gavlar åt fyra håll. Fasaderna är målade i rött och vitt. Ingång i väster genom öppen portik framför västfasaden. Kyrkorummet har öppen takstol. Predikstol, öppna bänkar och orgelfasad härrör från byggnadstiden, övrig inredning från ombyggnaden 1957. I altarväggens öppna arkadbågar står träskulpturerna Adam och Eva av konstnären Allan Runefelt, Stockholm, 1963. Läktare saknas sedan ombyggnaden och orgeln står i långhusets nordvästra hörn.