Stäng fönster Båstad kn, GREVIE 44:1 GREVIE KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Kyrkan har tillkommit genom flera ombyggnader. Norra korsarmen tillkom 1804, tornet 1845, medan det kvarstående äldre långhuset förlängdes mot öster 1855-57 efter ritning av Johan Fredrik Åbom.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd femsidig sakristia i öster. Torn med huvudingång i väster. Ingången till den breda korsarmen på långhusets nordsida användes före tornets tillkomst som huvudingång. En separat ingång finns även till sakristian.

Uppförd av sandsten och gråsten med tegel i omfattningarna. Putsad och vitkalkad förutom på norra korsarmen. Tak och lanternin täckta med kopparplåt.

EXTERIÖR - Ombyggd enligt ritningar 1802, 1839 och 1855. Avviker från 1855 års ritning genom att hörnmarkeringar och pilastrar mot nybyggnaden uteslöts och de rektangulära fönstren gjordes stickbågiga.

INTERIÖR - Det tunnvävlda kyrkorummet präglas av Pär Siegårds kormålning från 1936 samt 1968 års renovering. I samband med utvidgningen mot öster 1855 flyttades altaret till den södra långhusväggen. 1892 uppsattes en kopia av Carl Blochs "Cristus Consolator" omgiven av ett arkitektoniskt ramverk som altarprydnad. Numera är altaret placerat i öster med Siegårds muralmålning "Bergspredikan" som fond. Predikstolen tillkom 1892 och var tidigare placerad i hörnet mellan korsarm och långhus.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.