Stäng fönster Bräcke kn, ULVSJÖ 1:14 NYHEMS KYRKA

HISTORIK FRÅN PROJEKTET SOCKENKYRKORNA. KULTURARV OCH BEBYGGELSEHISTORIA -

FÖRSAMLING 1995 - NYHEM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapellag utbrutet ur Revsund 1851, kapellförsamling 1891, annexförsamling 1921.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på den högsta punkten i ett odlingslandskap i den sydöstra delen av landskapet. Kyrkplatsen är belägen i Ulvsjö by, inbäddad i lummig björkskog.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Träkyrkan, som är den första på platsen, uppfördes 1852-55 av Pehr Carlsson från Hosjö, Sundsjö, efter ritningar av arkitekt Carl Gustaf Blom Carlsson. Den består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i öster samt västtorn, som inrymmer vapenhuset.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Långhuset täcks av flackt sadeltak, sakristian av valmtak, tornet har en låg pyramidhuv med en liten krönande lanternin. Fasaderna är klädda med liggande panel och målade i gråvitt med vita knutar. Fönstren och ljudgluggarna har rakspetsiga krön, vilket ger ett nygotiskt drag åt den i övrigt nyklassicistiska kyrkobyggnaden. Ingång via tornets bottenvåning. Kyrkorummet täcks av ett tredingstak. Altarväggen har en sparsamt målad skenarkitektur. Altaruppsatsen och predikstolen utfördes av kyrkans byggmästare, Pehr Carlsson, 1868. Altartavlan med Kristus uppenbarar sig för kvinnorna vid graven, målad av konstnären Anders Liljekvist från Ås, uppsatt 1955. Den slutna bänkinredningen är från byggnadstiden, läktaren i väster troligen från 1892, orgelfasaden från 1952. Kyrkan restaurerades 1926-27 efter förslag av arkitekten Karl Martin Westerberg och 1953-55 efter förslag av arkitekten Gösta Rollin. 1979-81 restaurerades kyrkan under ledning av konservator Ulf Krook.

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Nyhems kyrka uppfördes i Ulvsjö by av ett kapellag åren 1852-55 efter ritningar av Carl Gustaf Blom Carlsson med Pehr Carlsson från Hosjö, Sundsjö som byggmästare. Kyrkan är den första på platsen, tidigare fick kyrkgångarna i byarna runt omkring vandra den mångmila vägen till Revsunds kyrka, som var dåtidens församlingskyrka.

PLAN OCH MATERIAL - Liten rektangulär kyrkobyggnad med koret och vidbyggd lägre sakristia i öster. Torn med huvudingång i väster. Separat senare upptagen ingång till sakristian från norr.
Byggd med bjälkar i fackverk samt snedsträvor. Fasaderna klädda med liggande panel och målade i gråvitt med vita knutar. Taken spånklädda.

EXTERIÖR - Vid byggandet av kyrkan har Blom Carlssons förslag ändrats i vissa delar, för att mer motsvara vad som på orten ansågs vara lämpligt. Så har den exklusiva tornformen utformats till en vanligare kvadratiskt tornkropp, sakristian breddats och korfönsterna mot öster slopats. Förutom en senare upptagen ingång till sakristian samt två nya fönster på dess östgavel synes kyrkans exteriör vara oförändrad sedan byggnadstiden. Eventuellt kan panelen ha bytts ut vid sekelskiftet.

INTERIÖR - Ett vackert nyklassicistiskt kyrkorum med några få inslag av nygotik. Senare nytillskott har väl anpassats till kyrkorummets karaktär. Dess väggar är klädda med liggande panel och rummet är täckt med ett tredingstak. Inredningen med altaruppställningen, altarringen, predikstolen utfördes av kyrkans byggmästare femton år efter det att kyrkan tagits i bruk. Inom den ursprungliga altaruppställningens ramverk är sedan 1955 en altartavla "Jesus uppenbarar sig för för kvinnorna vid graven" målad av Anders Liljekvist från Ås uppsatt. Altartavlan ersatte ett kors med törnekrona (i dag uppsatt på södra korväggen) mot ett gult fält inom blå draperier. Korväggen är dekorerad med skenarkitektur målad på papp uppspänd på väv. Ursprungligen fanns även dekormålning i form av molnformationer ovanför taklistens förlängning över korväggen. Altaruppställningens forna draperimålning återkommer bakom predikstolen.
Ursprunglig sluten bänkinredning. Läktaren tillkommen 1892 efter ritning av ark. Erik Josephsson. Orgeln byggd 1952 med diskret fasadutformning. Tidigare användes ett orgelharmonium.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860, Del 4 Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997