Stäng fönster Laholm kn, RÄNNESLÖV 1:24 M.FL. RÄNNESLÖVS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - RÄNNESLÖV

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i västra utkanten av tätorten Ränneslöv. Prästgården med pastorsexpedition återfinns söder om kyrkan på andra sidan vägen, i sydost ligger också ett ålderdomshem. Bebyggelsen ansluter till Smedjeån som passerar i söder. Socknen består till största delen av öppna odlingsmarker på Laholmsslätten.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, en vidbyggd sakristia i öster samt ett torn i väster.

I: Stenkyrka med romansk planform bestående av ett rektangulärt långhus och ett smalare, absidförsett kor. I väster fanns ett medeltida stentorn och på långhusets södra sida ett vapenhus. Kyrkan var invändigt försedd med tegelvalv, troligen av medeltida datum. Tornets överdel byggdes om i mitten av 1700-talet, och fick då den nuvarande spiran. Kyrkan revs med undantag för tornet i samband med att ett nytt långhus och kor uppfördes.

II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1870-72 efter ritningar av arkitekt Axel Kumlien, intill föregångarens kvarstående torn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den nyklassicistiska kyrkan är utvändigt vitputsad och långhuset har stora rundbågiga fönsteröppningar. Långhuset täcks av ett flackt sadeltak och tornet kröns av en huv och en hög spira. Ingångar genom tornets bottenvåning samt mitt på långhusets södra och norra långsidor. Det invändigt ljusa kyrkorummet täcks av ett flackt, kasettindelat trätunnvalv. Östväggens gavelfält har fem målade landskapsbilder med scener ur passionshistorien. Altarprydnaden i nyklassisk stil från 1870-talet förändrades i början av 1900-talet då det i mitten insattes delar av en äldre altaruppsats från 1769 av bildhuggaren Johan Ullberg.