Stäng fönster Varberg kn, NÖSSLINGE 7:1 NÖSSLINGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NÖSSLINGE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är enskilt belägen på en udde i sjön Stora Neden. Väster om kyrkan finns en fristående brädfodrad klockstapel. Kyrkan ligger till viss del avgränsat av sankmark. Bebyggelsen återfinns en bit nordost om kyrkan, kring korsvägen. Socknen består till största delen av skogsmark med endast begränsade arealer i mycket terränganpassade odlingsmarker.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Träkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti i öster. På den västra kortsidan ett vidbyggt vapenhus och på den östra en sakristia. En kyrka, av allt att döma av trä, torde ha funnits i socknen under medeltiden. Enligt uppgift skall den befintliga kyrkan ha byggts 1688, men det är oklart huruvida detta avser ett nyuppförande, en ombyggnad av en äldre, då befintlig kyrka, eller att en profanbyggnad ombyggts till kyrka (Andersson 1977). Kyrkan hade fram till 1865 två vapenhus i sydväst respektive sydöst. Dessa revs då och ersattes med ett vapenhus på västsidan och en sakristia på östsidan av kyrkan.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Både kyrka och klockstapel är rödmålade. Långhuset har valmat sadeltak med brant takfall. Kyrkan har undergått flera stora renoveringar. Vid en omfattande renovering på 1860-talet kläddes ytterväggarna in med bräder som målades i ljus färg. Kyrkans nuvarande gestaltning härrör från en genomgripande restaurering 1949-50 som syftade till att återge kyrkan en äldre stilprägel. Den yttre brädinklädseln togs bort, kyrkan fick spånklädda väggar (tillbyggnaderna fick dock behålla brädfodringen), och hela byggnaden rödmålades. Huvudingång genom vapenhuset i väster. Restaureringen 1949-50 präglar även interiören. Vid detta tillfälle borttogs panelering från 1893 på innerväggar och innertak samt äldre målningar från 1812 utförda av kyrkomålaren Jacob Magnus Hultgren frilades. Även inventarier och inredning återfick sin äldre färgsättning. Kyrkan har invändigt låg takhöjd och saknar därför läktare, varför orgeln står på golvet i kyrkans västra del. Kyrkan har en rektangulär predikstol från 1575, och altartavlan är tillverkad 1707 av bildhuggaren Gustaf Kihlman.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkan äger en rik samling senmedeltida träskulptur. Även i vapenhuset finns ett rikt bemålat innertak från 1700-talets mitt. Bräderna som påträffades i en gård i Nösslinge härrörde enligt uppgift från Karl Gustavs raserade träkyrka. De fick sin nuvarande placering i Nösslinge kyrkas vapenhus vid restaureringen 1950.