Stäng fönster Östersund kn, OLDBERG 1:7 NÄS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NÄS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på ett näs i den norra delen av sjön Näkten i kambrosilurbygden sydost om Storsjön. Kyrkomiljön med kyrkstallar och sockenstuga utgör en del av Storsjöbygdens riksintresseområde.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den ursprungligen medeltida stenkyrkan som kraftigt utvidgats på 1700- och 1800-talen, består av långhus med tresidigt avslutat korparti i öster, sakristia i norr och västtorn med vapenhus i bottenvåningen. Kyrkans byggnadshistoria är något oklar. Den varierade murtjockleken talar för att syd- och nordmurarna från ett äldre långhus kan ingå i det befintliga långhusets mellersta del. Arkivuppgifter tyder på att detta tidigare långhus haft ett lägre och smalare kor, vilket stöder en datering till äldre medeltid. Den nuvarande planformen talar för att långhuset vid okänd tidpunkt har utvidgats åt väster, möjligen före 1580. 1762 utvidgades kyrkan åt öster av Pehr Olofsson i Dillne. Nuvarande sakristian uppfördes som ersättning för en äldre. Samtidigt revs ett vapenhus av trä. Tornet uppfördes 1818 av byggmästaren Jonas Åhlström, varvid en klockstapel från 1663 revs.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan präglas helt av 1700- och 1800-talens ombyggnader. Murarna är vitputsade, långhuset har mansardtak med valmad polygonal avslutning i öster. Det nyklassicistiska tornet har en låg lanterninhuv. Fönstren är stora och rundvälvda. Ingång i väster genom tornet. Det långsmala kyrkorummet, som täcks av valmat spegelvalv med karnisprofil och kulfris, har en ovanligt helgjuten karaktär i norrländsk rokoko. Altaruppsatsen, predikstolen och korbågen utförda av Johan Edler d.ä. 1767-72, i anslutning till ombyggnaden. Altartavlan med Korsfästelsen är målad av Erik Norlander, Stockholm. Skenarkitekturen kring altaruppsatsen målades av Per Sundin 1820-22. Den öppna bänkinredningen tillkom 1910-11. Läktare i väster, orgelfasad från 1901. Kyrkan restaurerades 1910-11 efter förslag av arkitekten Sigge Cronstedt och 1954 efter förslag av arkitekten Karl Martin Westerberg, då bl.a. färgsättningen på den äldre inredningen togs fram och restaurerades. Vid en restaurering 1996 fick bänkinredningen från 1911 ny färgsättning.