Stäng fönster Kristianstad kn, SKEPPARSLÖV 70:1 SKEPPARSLÖVS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Uppförd 1841-43 efter ritningar av Fredrik Wilhelm Scholander och fogad till den äldre kyrkans torn. Invigd år 1844.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd, absidial sakristia i öster. Torn med huvudingång i väster. Separat ingång till sakristian.

Uppförd av gråsten samt putsad och vitkalkad. I tornets nedre delar återstår äldre murverk. Taken täckta med kopparplåt.

EXTERIÖR - Exteriörens utformning följer 1841 års ritning. Kyrkan är en av Scholanders tidigaste kyrkobyggnader och ansluter till den traditionella nyklassicistiska kyrkoarkitekturen. Ett utmärkande drag för exteriören är dock att tornet försetts med trappgavlar, vilka placerats i norr och söder.

INTERIÖREN - Interiörens arkitektoniska utformning är oförändrad. Rummet, om senare avkortats genom en läktarunderbyggnad, präglas av den dekorativa målningsutsmyckning, som utfördes 1928 av Karl Dahlqvist. Det stora korset ovanför altaret samt predikstolen är utförda efter förslag av C G Brunius. Korset stod ursprungligen på altaret. Predikstolen har senare försetts med figurmålningar och texter i korgens fyllningar. Den slutna bänkinredningen är i princip oförändrad. Orgelfasaden är utförd efter ritning från 1879. Ett modernt tillägg i kyrkorummet är den stora kororgeln från 1981.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.