Stäng fönster Nyköping kn, BÄRBO 4:1 BÄRBO KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - STIGTOMTA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Uppgått i Stigtomta 1994. Befolkningstalen avser Bärbo.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i den sydliga delen av sörmländska sjöplatån. Kyrkan ligger synligt på en moränhöjd i en uppodlad sprickdal. Landskapet domineras för övrigt av godsen Tista och Täckhammar.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus, ett smalare kor med rak avslutning i öster, sakristia och utbyggnad för läktare i norr. Den östra delen av långhuset och koret uppfördes omkring 1200. Troligen under 1400-talet förlängdes kyrkan mot väster, vid vilken ombyggnad även sakristian kan ha uppförts, liksom ett senare rivet vapenhus. 1755 tillkom utbyggnaden i norr, som inrymde en läktare för familjen på Tista.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Byggnadskropparna har varierande takform; långhus och sakristia är sadeltäckta, utbyggnaden i norr och koret täcks av huvar. Korets huv och spira tillkom vid en ombyggnad 1677. Ingång i väster. Kyrkorummet, som under medeltiden hade ett platt trätak, är nu täckt av ett trätunnvalv och belyst av inåt stickbågiga fönster. Målningsrester från tidigt 1500-tal finns i koret. Vid 1700-talets mitt slogs ett trävalv över kyrkorummet, som pryddes med "blåt och hvitt som skyar och moln på". Förutom inredning från 1600- och 1700-talens ombyggnader, bland annat en altartavla från 1677, finns i kyrkan ett antal medeltida inventarier samt en äldre altartavla, som nu sitter på kyrkans sydvägg, utförd av Hans Kemmer på 1530-talet.