Stäng fönster Falun kn, NYA KYRKVALLEN 1:1 ENVIKENS KYRKA

Historik
Vid en prostvisitation 1885 konstaterades att Envikens gamla, timrade kyrka var i dåligt skick. Församlingen aviserade då målsättningen att bygga nytt på annan plats och började insamla medel därtill. Drygt 40 år senare hade planen modifierats: Den 17/12 1925 antog kyrkostämman ett program för att demontera, flytta och återuppföra kyrkan i Rönndalen, två kilometer norr om kyrkbyn. Där fanns sedan tidigare församlingens prästgård och begravningsplats, invigd 1880. Men beslutet överklagades till Länsstyrelsen, som upphävde detsamma. Den definitiva vändningen kom då församlingen 1927 tog emot kronolänsman Richard Rubenius donation på 10 000:-, avsedda att underhålla den gamla kyrkan, med villkoret att den inte flyttades. Följden blev att församlingen återgick till sin gamla idé att bygga nytt. Arkitekt Sven Ahlbom hade 1933 upprättat nybyggnadsritningar, vilka stadfästes av Kunglig Maj: t den 12/10 1934. På grund av andra världskriget och statliga regleringar fördröjdes dock byggstarten i över tjugo år.

Den 1/9 1956 togs första spadtaget i Rönndalen. Bygget skedde med moderna material, fast i en historisk stil som var ur tiden – ritningarna hade ju hunnit bli ganska gamla.

Grunden göts av betong och på denna uppfördes dubbla murar av tegel i kryssförband. Helt jämna murytor undveks, i enlighet med arkitektens påbud ”att den färdigputsade ytan får den karaktär som exempelvis kan iakttagas i gamla putsade gråstenskyrkor”. Av samma skäl sattes en sockel av gråsten i oregelbundet förband. Fasadputsen slogs med grovt bruk som bearbetades till ”livlig, omväxlande yta”. Rundbågiga fönster med blyinfattat glas togs upp på sydsidan, medan den norra enligt mönster från våra tidigaste kyrkor blev helt fönsterlös. Närmast under takfoten murades en dekorativ tegelfris. De branta takfallen var en annan medeltida influens, däremot inte skiffertäckningen (fast visuellt påminner den om tjärade spån). Tornet placerades i nordost, med raka murar och en skifferklädd kupol, vars form anknyter till 1700-talets kyrkor.

För mer historik se kyrkan samt bifogad PDF-fil.