Stäng fönster Arjeplog kn, ARJEPLOGS PRÄSTBORD 2:18 ARJEPLOGS KYRKA (SOFIA MAGDALENA KYRKA)

Historik
Arjeplogs kyrka, Sofia Magdalena kyrka, är belägen på en udde i Hornavan. Kyrkan uppfördes 1763-67 efter ritningar av byggmästaren Lars Ersson Sundström av byggmästaren Johan Tengmark. Den byggdes som korskyrka med samtliga korsarmar lika stora och täcktes med valv. Koret förlades till östra korsarmen och avskärmades från den bakomliggande sakristian. Huvudingången byggdes vid sjösidan i ett litet sydligt, tillbyggt vapenhus. Materialet är liggtimmer, utvändigt klätt med panel som ursprungligen var rödfärgad. Interiören stod länge utan väggpanel. 1897-99 ändrade kyrkan karaktär under ledning av arkitekten Gustaf Pettersson, främst genom att kor inreddes i västra korsarmen. I öster uppfördes ett torn. Vapenhuset utvidgades. Vid korsmitten uppfördes utbyggnader. Nya fönster upptogs. Den gamla, stående panelen i rött utbyttes mot fjällpanel som målades rosafärgad. Interiören kläddes med pärlspont som indelades i fält. Läktare byggdes i norr och öster och ny bänkinredning inköptes. Vissa inventarier ommålades. 1969-70- års restaurering under Bertil Franklin innebar ommålning av exteriör och interiör varvid altaret och predikstolen återfick sin gamla färgsättning. Sakristian utbyggdes. Exteriören präglas av nationalromantik medan interiören visar stildrag från olika perioder. Blickfånget i koret utgörs av den nyklassiska altaruppsatsen från 1767-70 av Jonas Blank med altartavlan från 1770 av Anders Hellberg över en kartusch i rokoko. Predikstolen är ett rikt skulpterat verk i barock, snidat till ortens äldre, nu rivna kyrka omkring år 1700, troligen av Nils Jacobsson Fluur. Från en äldre bänkinredning har bevarats bänkkrön i rokoko samt två förgyllda eldurnor i empire, allt nu monterat på de främre bänkraderna.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-2000. Texten reviderad 2003.