Stäng fönster Jokkmokk kn, KVIKKJOKK 9:1 KVIKKJOKKS KYRKA

Historik
Kvikkjokks kyrka i Jokkmokks socken är belägen i en fjällby i naturskönt område med fjällvärlden i bakgrunden. På platsen fanns tidigare ett kapell från 1764, som revs när nuvarande kyrkan uppfördes 1907 av efter ritningar av Fritz Eckert. Kyrkan har långhus med smalare kor i öster, sakristia i norr och vapenhus i väster. Exteriören är mörk och spånklädd. Nocken har en genombruten takbräda av nationalromantisk karaktär. Trefönstergrupperna har drag inspirerade av det tidiga träkyrkobyggandet i Norden och släpper in rikligt med ljus i det vitmålade kyrkorummet. Detta täcks av tredingstak, indelade i fält genom ribbor med dekorativt snidade konsoler. Bänkinredningen är öppen. En restaurering under Seth Fridén ägde rum 1949-50. Förutom att den ursprungliga färgsättningen ändrats, är interiören väl bevarad.Altarskåpet utfördes av Gerda Höglund 1925. Predikstolen och dopfunten snidades 1764 och härrör från ett tidigare kapell på platsen

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1992-2000. Reviderade 2003