Stäng fönster Landskrona kn, SÄBY 19:1 SÄBY KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860

1850-51 revs den medeltida kyrkans torn och kyrkan utökades 8,4 m i väster. Samtidigt förstorades och omändrades troligen fönstren och ingången. Som ledare för bygget omtalas J P Berglund från Sireköping. Invigd 1853. Det nuvarande tornet uppfördes 1877 efter ritningar av Oscar Ericsson, ÖIÄ.

PLAN OCH MATERIAL - Svagt trapetsformat långhus med utbyggt, rektangulärt kor i öster. Sakristian numera inrymd i läktarunderbyggnaden, ursprungligen bakom korets skärmvägg. Detta utrymme används nu som förberedelserum. Torn i väster, indraget i byggnadskroppen.

Kyrkobyggnaden är uppförd av gråsten samt putsad och vitkalkad. Tak av skiffer på långhus och kor, på tornspiran plåt.

EXTERIÖR - Ritningar saknas till 1851 års ombyggnad. Exteriören troligen oförändrad sedan tornets tillkomst 1877. Nuvarande ytterdörrar dock moderna.

INTERIÖR - Långhuset täcks av ett tunnvalv av trä. I koret återstår det medeltida kryssvalvet. Inredningen härrör i huvudsak från 1800-talets senare del. Interiören präglas dock av 1900-talets renoveringar. Den nuvarande skärmväggen, som ursprungligen avskärmade hela koret från sakristian, samt altaret tillkom på 1870-talet. I mittfältet förekom då endast inskriftstavla, vilken 1925 ersattes av Georg Hansens målning, "Maria vid Jesu kors". Den första altarprydnaden bestod av ett kors, målat på en trätavla, vilken ingick i en provisorisk skärmvägg. Nuvarande altarringen tillkom 1902. Såväl denna som skärmväggen moderniserads dock delvis vid senaste renoveringen. Predikstolen tillkom troligen vid 1870-taltes renovering liksom den slutna, men nu ombyggda bänkinredningen. Läktarens nuvarande utformning tillkom 1925, läktarunderbyggnaden i samband med renoveringen 1978.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.