Stäng fönster Kalix kn, PRÄSTEN 3 KALIX KYRKA

Historik
Kalix kyrka är belägen nära Kalixälven. På samma plats stod ett kapell av trä innan den nuvarande stenkyrkan byggdes under slutet av 1400-talet. Ärkebiskop Jakob Ulfsson besökte Kalix 1472 och invigde då altarskåpet. Det celebra besöket kan ha avsett inledningen till nytt kyrkobygge eller invigningen av den nuvarande kyrkan. Den är en enskeppig sal med tegelornerade gavelrösten, vidbyggd sakristia i norr och dito vapenhus i söder, det senare från 1600-talet. Tidigare stod här ett medeltida vapenhus av trä. Två medeltida sydportaler byggdes, en i koret och en i långhuset. Kyrkorummet täcks av tre stjärnvalv. I korvalvet har funnits medeltida kalkmålningar, förstörda vid en brand 1595 varefter kyrkan i övrigt återställdes. Kyrkan putsades 1653. 1747 utvidgades fönster. 1753-54 verkställdes en restaurering. Under ledning av Otar Hökerberg insattes nybarock inredning 1921-23. En restaurering 1955 under Einar Lundberg innebar att äldre inredning återinsattes och fasaderna restaurerades, varvid de medeltida, sedermera överputsade tegelorneringarna framtogs. Den senaste restaureringen utfördes 1972 efter ritningar av Uno Söderberg. Exteriören och interiören översågs och underhölls. Äldre bänkinredning återinsattes. Ny läktare byggdes. Korfönstrets glasmålning utfördes 1974 av Pär Andersson. Medeltiden dominerar dock som helhet och härtill bidrar fragment av korets medeltida kalkmålningar.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-2000