Stäng fönster Jokkmokk kn, JOKKMOKKS PRÄSTBORD 1:2 M.FL. JOKKMOKKS GAMLA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Jokkmokks gamla kyrka uppfördes ursprungligen 1753. Åren 1888-1931 uthyrdes den som föreningslokal, för att sedan åter användas som gudstjänstrum. Efter den förödande branden 1972, återuppbyggdes kyrkan igen efter Herbert Juhlins ritningar.

Exteriört är kyrkan en rekonstruktion av sin föregångare, en liggtimrad, avlång oktogonal med valmat sadelak. Fasaderna är rödmålade och taket täckt med spån. De spröjsade fönstren är rundbågade med vita lister. En bogårdsmur, i stil med den som funnits på 1800-talet, byggdes runt kyrkan. Klockstapeln, som uppfördes 1935 väster om kyrkan, har en likadan utformning som dess föregångare från 1784.

Invändigt har kyrkan en modernare utformning i färgerna rött, gult och blått, som anspelar på Jokkmokks samedräkt. Kyrkorummet har bruna liggtimmerväggar, brädgolv och bänkar i öppna kvarter. Det välvda taket är klätt med ljust gråmålad träpanel.

Korset, ljuskronorna och psalmtavlan är tillverkade av virke från den eldhärjade kyrkan.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998