Stäng fönster Gislaved kn, VILLSTAD 3:1 VILLSTADS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan byggdes 1788-93 av byggmästare Nils Widman, Öslöv, med delar av den medeltida kyrkans norra och västra murverk utnyttjade. Den osignerade ritningen från ÖIÄ approberades 1786. Biskop Olof Wallquist invigde 1794. Kyrkan brann 1910 men återuppfördes på de stående murarna till tidigare utseende. Altartavlan och predikstolen räddades från branden, övrig inredning nygjord i klassicerande stil.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med halvcirkelformat kor i öster, något smalare än långhuset. Torn i väster, sakristia i norr. Entré mitt på sydsidan, med fönster över, samt i väster. Byggd i sten, spritputsad i vitt, omfattningar i slätputs. Ursprungligen rödfärgade träspån på tak och tornhuv, nu kopparplåt på huven, svartplåt på taken.

EXTERIÖR - Torn med huv, krönt av kort obeliskformad spira. Tornur i huven åt fyra håll. Kyrkans torn ansågs vara byggt efter Sankta Klara kyrka i Stockholm, och tornhuven liknar den av Carl Fredrik Adelcrantz 1768 ritade huv som Klara kyrka hade då Villstad byggdes. Likheten var större före branden, då huven hade öppen lanternin med spira, medan den nuvarande följer ritningen från 1786.

INTERIÖR - Spegelvalv i trä över långhuset, lägre plant trätak över koret, vitmålat liksom väggarna. Ursprungligen var taket vitt, väggar och inredning målade i ekfärg. Altarmålningen, "Kristi uppståndelse", är utförd 1831 av stockholmsmålaren Per Berggren som kopia efter Fredric Westins altarmålning i Kungsholms kyrka (se s 96). Omfattningen utförd efter ritning av Carl Gustaf Blom Carlsson 1829. Före 1831 användes ett altarskåp från gamla kyrkan som altarprydnad. Predikstolen, från gamla kyrkan, är utförd 1749 av Sven Segervall, Växjö, kompletterad med ljudtak 1871 och återställd i ursprungligt skick 1965.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993