Stäng fönster Simrishamn kn, HAMMENHÖG 116:1 HAMMENHÖGS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Uppförd år 1849 av murmästare Magnus Cederholm, delvis på gamla kyrkans grund, efter ritningar av Carl Georg Brunius, bearbetade av Johan Adolf Hawerman.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med tresidigt avslutat korparti. Sakristia inrymd bakom altaret. Torn i väster med huvudingång. På dess södra sida en separat uppgång till klockvåningen.

I tornets nedre del återstår äldre murverk. Byggnaden i övrigt uppförd av tegel. Putsad och vitkalkad. Taktäckning av tegel.

EXTERIÖR - Byggd efter 1848 års ritningar och oförändrad frånsett takmaterialet. Kyrkan är med sina friser, blinderingar, fönsteromfattningar och västportalens utformning ett typiskt exempel på Brunius kyrkoarkitektur.

INTERIÖR - Det kryssvälvda kyrkorummet är frånsett bänkinredningen i princip oförändrat sedan 1860-talet, då den nuvarande altaruppställningen samt altarringen och orgeln tillkom. Altartavlan, "Kristus i Getsemane", är målad av Bengt Nordenberg 1869. Predikstolen, troligen ritad av Brunius, är ursprunglig liksom läktaren. Fönsterbågarna av järn med diagonalt spröjsverk och överst stiliserad dekor av färgat glas är ursprungliga och tidstypiska.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.