Stäng fönster Sandviken kn, KLAPPSTA 16:1 ÖSTERFÄRNEBO KYRKA

Historik
Redan mot slutet av 1700-talet ledde befolkningsökningen till diskussioner om nybyggnad av kyrka i Österfärnebo. Den lilla befintliga kyrkan var i gott skick och tankar fanns att bygga till, men med tiden enades församlingen om att en ny kyrka skulle uppföras. Detta skedde mellan åren 1819-22 och resulterade i en tidstypisk nyklassicistisk byggnad ritad av hovintendent Gustav af Sillén. Den äldre kyrkan fick stå kvar ytterligare några år innan den revs och återanvändes i sockenmagasinet.
Kyrkan har till idag genomgått omfattande renoveringar vid tre tillfällen. Den första 1894 under ledning av H T Holmgren då taket byttes ut mot dagens brutna sadeltak. Invändigt ersattes kyrkorummets tunnvalv med ett tredingstak och färgsättningen ändrades. Den andra större renoveringen genomfördes 1953-54 varvid tredingstaket ersattes med ett tunnvalv och bänkinredningen byttes ut. Den senast genomförda större renoveringen innebar bland annat att interiören målades och konserverades samt att nya rum för körövning och andakt byggdes under läktaren. Detta skedde 1996-97.