Stäng fönster Staffanstorp kn, ESARP 2:1 ESARPS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Byggd år 1860 efter ritningar som troligen utförts av Johan Fredrik Åbom. Invigd samma år. Tornet uppfört 1927.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med smalare kor samt femsidig sakristia i öster. Äldre murverk ingår i södra långhusmuren. Torn med huvudingång i väster. Separat ingång till sakristian.

Byggd av gråsten med tegel i omfattningar och dekorativa detaljer. Fönstrens omfattningar i oputsat rött tegel, i övrigt putsad och vitkalkad. Tegeltak.

EXTERIÖR - Byggd efter 1859 års ritningar i nyromansk stil men utan torn. Tornet, uppfört efter ritningar från 1927, ansluter stilmässigt till kyrkobyggnaden.

INTERIÖR - Interiören präglas av 1896 och 1929 års renoveringar. 1896 uppsattes den nuvarande skärmväggen och altaruppställningen i nyrenässans med kopia av C Blochs målning "Den gode herden", utförd av Fr Krebs. Predikstolen från 1600-talet är övertagen från den äldre kyrkan men hårt renoverad. Orgeln samt orgelläktaren tillkom 1927.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.