Stäng fönster Söderhamn kn, SKOGS PRÄSTBORD 1:37 SKOGS KYRKA

Historik
Omkring 1320 byggdes en kyrka på Kyrkudden vid Bergviken. Denna övergavs på grund av stigande vattennivå i början av 1600-talet och blev så småningom ruin. Denna är nu en fornlämning som grävdes ut i perioder åren 1926-45. År 1610 uppfördes Skogs andra kyrka. Kyrkan byggdes där den nuvarande kyrkogården är belägen vid den gamla landsvägen mellan Söderhamn och Ockelbo. Det var en träkyrka som var tänkt som ett provisorium och var redan i slutet av 1600-talet i dåligt skick. Träkyrkan förstördes i en brand 1819. Det finns idag inga spår av kyrkobyggnaden ovan mark.

Det kom att dröja till 1805 innan församlingens nya stenkyrka stod färdig. Kyrkan började byggas 1802 efter en lång diskussion om kyrkobyggandens placering och utseende. Thure Wennberg, Stockholm, ritade kyrkan och Johan Kristofer Loëll, Gävle, anlitades som byggmästare.