Stäng fönster Arvika kn, SOLBERGASTADEN 1:4 TREFALDIGHETSKYRKAN

FÖRSAMLING 1995 - ARVIKA ÖSTRA

FÖRSAMLINGSHISTORIK- Utbruten ur Arvika (västra) 1906. Befolkningstal 1805: ingår i Arvika västra.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen i Arvikas centrala delar.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Trefaldighetskyrkan, eller Arvika östra kyrka, uppfördes åren 1909-11 med Ivar Tengbom som arkitekt. Byggnaden murades i tegel och orienterades i nord - sydlig riktning med koret i norr. Kyrkobyggnaden utgörs av en treskeppig basilika med högt mittskepp och lägre samt smalare, polygonalt kor. Vid koret finns i väster respektive öster tresidigt avslutade utbyggnader, utgörande sakristia samt gravkapell.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Huvudfasaden i söder är bredare än kyrkan i övrigt och har polygonalt formade sidogavlar, krönta av torn med klockformiga huvar. Sydfasaden avslutas uppåt av ett lågt murat torn med hög och smal spira. De två huvudingångarna i söder är spetsbågiga och försedda med arkivolter. Ovanför dessa finns en fasadrelief av Cristian Eriksson. Samtliga fasader är putsade och avfärgade. Mittskeppets branta sadeltak, liksom de omgivande lägre taken, har beläggning av skiffer. Kyrkorummet har i det höga mittskeppet ett rikt utformat trätak med synliga ornamenterade takstolar. Till de smala och låga sidoskeppen finns arkader med spetsbågiga öppningar. Den stora öppningen mot koret är rundbågig. Tegelmurarna, liksom valven över kor och sidoskepp, täcks av puts. Altaruppsatsens träsniderier, liksom den barockpräglade predikstolen, är skulpterade av Ola Eriksson, bror till den mer kände Christian. Altartavlan är utförd av Björn Ahlgrensson. Bänkarna är snickrade i kraftig furukonstruktion med hög gavel. År 1949 - 53 restaurerades kyrkan med Einar Lundberg som arkitekt. Kyrkorummet fick en ny ljusare färgsättning och muralmålningar i koret, liksom glasmålningar, av konstnären Simon Sörman, i sydfasadens rosettfönster.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994 / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2001; rev. 2003.