Stäng fönster Svedala kn, BÖRRINGE KYRKA 1:1 BÖRRINGE KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Börringe och Lemmeströ socknars sammanslagning till Gustafs socken medförde en ny kyrkobyggnad, uppförd 1783-1787 i Börringe, troligen efter ritning av Olof Tempelman. Som byggherre stod Joachim Beck-Friis, ägare till Börringekloster. Kyrkan invigdes 12 augusti 1787 av biskop Nils Hesslén. 1931 återfick socknen namnet Börringe.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd sakristia i öster med mindre tillbyggnad på nordsidan. Torn i väster, indraget i byggnadskroppen. Ingång dels genom tornet, dels genom mittingång på långhusets sydsida. Separat ingång till sakristian.

Uppförd av tegel på gråstenssockel samt putsad och vitkalkad med ljust grå hörnkedjor och portalomfattningar.

EXTERIÖR - I förhållande till ritningen från 1782 har takfallet gjorts högre och fasaderna fått en rikare utformning med hörnkedjor, rusticerande portalomfattningar, listverk på tornet och slutstensmarkering ovanför fönstren. Tornets svängda huv med lanternin ersattes på 1870-talet av nuvarande enkla pyramidhuv. En ursprunglig ingång i tornets sydfasad har ersatts av ett fönster.

INTERIÖR - Föga förändrad efter 1845, då en äldre altartavla ersattes av "Kristi uppståndelse", kopia efter F Westins altartavla i Kungsholms kyrka, Stockholm, utförd av C Füssel. Altaret av trä pryds av en målad lagerkrans. De omgivande ingångarna till sakristian stängdes ursprungligen av draperier. Till den samtida inredningen hör den rikt utformade predikstolen samt orgelläktaren och orgeln, byggd 1786 av Johan Ekengren. Bänkinredningen är delvis ursprunglig. Dagens färgsättning överensstämmer i stort med den ursprungliga och utgörs främst av grått, grå marmorering och förgyllda detaljer. I detta välbevarade, nyklassicistiska kyrkorum har dock nyligen en läktarunderbyggnad skett.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.