Stäng fönster Östhammar kn, GRÄSÖ 1:345 GRÄSÖ KYRKA

Historik
Gräsö kyrka i norra Roslagen är belägen nästan mitt på Gräsö vid överfartsstället till Öregrund, ungefär 100 m från sundet.

Kyrkan är uppförd av spånklätt liggtimmer med inklädda knutar. Den består av ett rektangulärt långhus med vidbyggd sakristia i norr och vapenhus i väster. Långhuset har ett s.k. förenklat säteritak, övriga tak är valmade och de är alla täckta med plåt. Ingång i väster. Kyrkan präglas av regularitet, vilket framhävs inte minst av de symmetriskt placerade, rektangulära och högt sittande fönstren.

1695 lades grunden till kyrkan och på hösten 1697 kunde den invigas fast den inte var helt färdig. Från början saknades bl.a. särskild sakristia. Vissa fakta tyder på att ritningarna utförts av arkitekten Johan Hårleman. När ryssarna 1719 härjade på Gräsö lär de ha använt kyrkan som stall varvid den skadades. Efter orostidernas slut vidtog omfattande byggnadsarbeten 1746 som pågick under resten av 1700-talet. I samband med härmed tillkom den nuvarande inredningen. 1748-49 snidades läktaren utmed västväggen. 1753 byggdes sakristian. Invändigt är kyrkorummets fyra hörn avfasade genom snedställda väggar och har därigenom formen av en utdragen åttkant. Taket är utformat som ett spegelvalv. I slutet av 1800-talet renoverades kyrkan varvid bl.a. de slutna bänkarna ersattes med nya öppna. Vid en renovering på 1930-talet sattes bl a en glasmålning in i en nyupptagen fönsteröppning på vapenhusets norra vägg. Bänkinredningen ändrades.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996-1999