Stäng fönster Ödeshög kn, TREHÖRNA 2:1 TREHÖRNA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - TREHÖRNA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Stora Åby (samt Säby och Linderås) 1652.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen i skogsbygden vid stranden av Trehörnasjön ca 20 km sydost om Ödeshög i anslutning till Trehörna samhälle. På kyrkogården finns ett bårhus. Invid kyrkan ligger en i bruk varande skola. Strax norr om kyrkan låg ålderdomshemmet, i dag finns här ett villaområde. Prästgård vid Pukeryd.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den äldsta kända kyrkan uppfördes av timmer 1643-47. Enligt en teckning som finns bevarad i sakristian bestod kyrkan av långhus med smalare kor, vapenhus mitt på södra sidan och sakristia mitt på den norra. Ett gaveltorn i väster kröntes av en kupolformad huv med spira. Långhuset täcktes av ett sadeltak. Tak och väggar var täckta med spån, taket tjärat och fasaderna rödfärgade. Enligt uppgift höjdes kyrkan 1695 och tornet uppfördes. Invändigt hade kyrkan målningar med "Bibliska Språk omkring Eglabillder" (ATA, inv. 1828). Dessa var troligen utförda av Daniel Hjulström som kontrakterades för arbetet 1734.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan är byggd i trä 1861-62 av soldaten Carl Fröjd i Brickarp som en salkyrka med rakslutet korparti, utbyggd polygonal sakristia i öster samt torn i väster. Möjligtvis ingår material från den äldre kyrkan i den nya kyrkan.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans fasader är klädda med vitmålad stående träpanel. Långhuset täcks av ett flackt plåttäckt sadeltak och den lägre sakristian har ett valmtak. Tornet kröns av ett pyramidtak med fyrkantig lanternin med spira. Fönstren är rundbågeformade och försedda med spröjsar. Ingång sker i väster genom tornet samt mitt på södra långsidan. Kyrkorummet har vitmålade väggar och täcks av ett flackt trätunnvalv. Predikstolen, tillverkad i Vadsten 1701, återfick sin ursprungliga färgsättning 1961. Altartavlan (kopierad efter Rubens Nedtagande från korset) är målad av J. P. Johansson 1874. Bänkinredningen är öppen.

REFERENSER:
Edström, S.: "De båda kyrkorna i Trehörna". Från Sommabygd till Vätterstrand. 1950.