Stäng fönster Ödeshög kn, TOLLSTAD 1:11 VÄSTRA TOLLSTAD KYRKOGÅRD

FÖRSAMLING 1995 - VÄSTRA TOLLSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen på en höjdsträckning i slättlandskapet ca 6 km norr om Ödeshög. Invid kyrkan finns pastorsexpedition, arrendatorsbostad, församlingshem, skola samt f.d. lärarbostad (nu fritidshem). Den medeltida tingsplatsen låg vid Hästholmen, som tidigare varit egen socken. I Västra Tollstad ligger också ruinerna efter Alvastra medeltida cistercienserkloster samt Sverkerskapellet invid Vätterns strand.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan är orienterad med altaret i norr och består av ett rektangulärt långhus med invändigt halvrunt altarrum, flankerat av biutrymmen, samt torn mitt på långhusets östra sida. I: Den till största delen rivna kyrkan är känd genom äldre avbildningar, främst Elias Brenners teckning från omkring 1670. Den var uppförd under äldre medeltid och bestod till sin kärna av ett rektangulärt långhus och ett smalare absidkor. Ett torn i väster uppfördes eller tillfogades någon gång under medeltiden (avbildas av Brenner med avtrappat murliv samt en egenartad påbyggnad, troligen av trä). En sakristia fanns i norr och ett vapenhus i söder, troligen av medeltida datum. Kyrkan utdömdes 1783. Riven, förutom tornet, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Den nuvarande kyrkan ritades 1839 av Johan Carlberg och uppfördes av Abraham Nyström 1840-43 (invigd 1849), intill föregångarens kvarstående torn. Korpartiet förändrades 1926, då den raka korväggen ersattes av en djup altarnisch omgivet av smårum.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Välbevarad nyklassicistisk exteriör med vitputsade fasader, rusticerade partier kring portalerna, som kröns av lunettfönster och frontoner. Långhuset har sadeltak, tornet spira. Kyrkorummet är tunnvälvt. Korpartiets nuvarande gestaltning härrör från förändringarna 1926. Sakristian flyttades då från tornets bottenvåning till det norra utrymmet bakom altaret. Sedan 1970 är sakristian åter inrymd i tornet. 1840-talets inredning är välbevarad, med den ursprungliga färgsättningen i ljusa grå toner bibehållen. Altartavlan målades 1856 av A.G. Engman, insatt i en ram från 1926. Dörrar, altarring och läktare har för Nyström typisk dekor i terracotta. Predikstolen tillkom vid kyrkans byggnadstid. Orgelfasaden ritades 1846. Utöver restaureringen 1926 (Erik Fant) har större invändiga renoveringar genomförts 1970 (Ture Jangvik) och 1994 (Uno Söderberg).