Stäng fönster Åtvidaberg kn, GÄRDSERUMS KYRKA 1:2 GÄRDSERUMS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Efter beslut 1849 uppfördes den nya kyrkan 1851-53 efter ritningar upprättade av Fredrik Wilhelm Scholander. Som byggmästare stod direktör Jonas Jonsson med biträde av Scholanders medhjälpare Per Ulrik Stenhammar. Byggnadskommitténs ordförande Erik Seth Adelsvärd, son till innehavaren av baroniet Adelsnäs, socknens störste jordägare, införskaffade själv ritningarna från Scholander och gav ett betydande ekonomiskt bistånd. Detta möjliggjorde för församlingen att uppföra en för landsorten ovanligt påkostad kyrkobyggnad, som dessutom är en av de tidigaste nygotiska kyrkorna. Den nya kyrkan ersatte en medeltida stavkyrka med kor och sakristia av sten, som revs 1854. Invigning av den nya kyrkan förrättades den 16 april 1857 av biskop Johan Jacob Hedrén.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt, treskeppigt kyrkorum med tresidig korabsid i öster samt ett fyrkantigt torn med flankerande toureller i väster. Sakristian är belägen under koret. Ingång genom tornet samt mittingång på sydfasaden. Murar av tuktad av sten och tegel, putsade och avfärgade i vitt. Dekorativa detaljer i exteriören av gjutjärn. Takmaterial skiffer och kopparplåt. Ursprungligen endast skiffer.

EXTERIÖR - Utförd helt och hållet efter Scholanders ritning och mycket välbevarad. Fasaderna pryds av fialkrönta strävpelare med endast dekorativ verkan. Mellan fialerna ett av trepassformer genombrutet bröstvärn av gjutjärn. Även korsblommorna, som pryder fialerna och spetsgavlarna är av gjutjärn.

INTERIÖR - Det nygotiska kyrkorummet är så gott som intakt. De förändringar som har skett har varit väl anpassade till kyrkorummets karaktär. Över mittskeppet välver sig ett tredelat tak, buret av pelare, medan sidoskeppens tak är plana. Mittskeppets attikafält är dekorerade med inskrifter. Korfönstrenas glasmålningar är utförda efter förlaga av Eric Elfwén 1971. I princip all inredning är från kyrkans tillkomsttid och utförd efter Scholanders ritningar. Korets fönster var även ursprungligen försedda med färgat glas. Bakom altaret ett skrank, som pryds av ett enkelt stort kors. Ursprungligen har predikstolen varit placerad vid skranket vid sidan av altaret med uppgång från sakristian där bakom. Eventuellt saknade den ljudtak. Det nuvarande ljudtaket överensstämmer dock med Scholanders ritning. Läktarna löper såväl utmed västväggen som långsidorna. På västläktaren en orgel som är samtida med kyrkan. Verket byggdes av Marcussen och Sohn. Diskreta läktarunderbyggnader under läktarna på ömse sidor om koret.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993