Stäng fönster Grums kn, BERG 1:2 M.FL. EDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – ED

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger vid Vänern söder om Grums på en höjdsträckning i gränszonen mellan skog och odlad mark. Den nuvarande stenkyrkan från 1780-talet har föregåtts av två äldre träkyrkor på gården Kyrkbyns ägor.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Belägen på annan plats (EDS KYRKPLATS). Medeltidskyrkan var uppförd av trä, men i övrigt av okänd utformning. Denna nedtogs 1704, men hade då länge stått som ödekyrka. Efterträdaren uppfördes troligen i nära anslutning till ödekyrkan.

II: Ny träkyrka uppfördes troligen på 1500-talet. Den var byggd av timmer och hade spåntäckt tak med ett litet klocktorn. Ingången var genom vapenhuset i väster. Vid östväggen uppfördes omkring 1730 en sakristia. I kyrkorummet fanns en västläktare, som utvidgades 1758. Altaruppsats och predikstol finns bevarade i den nuvarande kyrkan. Efter det att den nuvarande kyrkan invigts på annan plats såldes den gamla på auktion år 1788.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den befintliga sten kyrkan är uppförd 1783-85 med Sven Hertz som byggmästare och består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, utbyggd sakristia i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans planform och exteriör är karakteristisk för byggnadstiden, även om vissa förändringar skett. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Det valmade spåntaket belades med skiffer 1833. Tornet fick sin nuvarande överbyggnad år 1819. Ingången är i väster. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv med profilerad taklist. Kyrkans inre genomgick en omfattande restaurering 1902, varvid innertaket kläddes med panel, altaruppsatsen byttes ut och öppna bänkar installerades. Vid den därpå följande restaureringen 1938-39, utförd efter förslag av länsarkitekt Conny Nyquist, var målsättningen att återskapa kyrkorummets utformning före sekelskiftets förändringar. Vid detta tillfälle tillkom den nuvarande bänkinredningen. Vid restaureringen 1983, med Lars-Erik Havstad som arkitekt, gjordes bl.a. en läktarunderbyggnad. Till de äldre inslagen i kyrkorummet hör altaruppsatsen från 1723-25, förändrad och förstorad av Erik Grund på 1780-talet, och predikstolen från 1700-talets början, sannolikt utförd av Nils Falk.