Stäng fönster Åtvidaberg kn, BORKHULT 3:1 YXNERUMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - YXNERUM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger 15 km nordost om Åtvidaberg naturskönt i en utpräglad dal- och skogsbygd i sluttningsläge ner mot västra änden av sjön Yxnern. Socknen har få fornlämningar. Kring kyrkan finns en del byggnader såsom f.d. pastorsexpedition, församlingshem, f.d. skola och en fristående klockstapel på berget ovan kyrkan, men också modern bebyggelse, bl. a en konferensgård. Klockstapeln är byggd 1744 av Peter Mattsson från Barkhult.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus, i öster avdelat i ett rakslutet korparti med bakomliggande sakristia och förråd, samt torn i väster, med ett kapell inrett i den övre tornkammaren. I: Den till största delen rivna medeltidskyrkans utformning är inte säkert känd. Murar från denna kan möjligen ingå i den nuvaran-de byggnaden. I väster skall ha funnits ett vapenhus. Riven, möjligen med undantag för smärre murpartier i norr och söder, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1798-1802 av byggmästare J. E. Berg efter ritningar av arkitekten Per Wilhelm Palmroth. Tornet uppfördes 1926-28 efter ritningar av Karl Martin Westerberg och är till skillnad från resten av kyrkan byggt av tegel.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör i stram nyantik, med fasaderna vitputsade och långsidorna artikulerade med sidorisaliter och nischer över en kraftfull gördelgesims. Östväggens korfönster är insatt i en försänkt nisch. Kyrkan har sadeltak och flackt tunnvalv av trä över kyrkorummet. Ingång sker genom tornet, som är sammanbyggt med långhuset med en passage. Tornet är väl anpassat till långhuset, med ett flackt tornkrön och lanternin. Interiören är förändrad vid flera tillfällen. Den första restaureringen ägde rum 1885 då den nuvarande bänkinred-ningen tillkom. Åren 1926-28 restaurerades kyrkan igen av Karl Martin Wester-berg, som förutom att bygga till ett torn, ändra-de kyrkorummets färgsättning till den nuvarande, med starkt terracottafärgade väggar och grågrön taklist. Han byggde även om den ursprungliga altarpredikstolen och flyttade predikstolen med ny sockel till norra väggen. År 1965 utförde Ture Jangvik vissa reparationer och förändringar, bl.a. blev ett arkivut-rym-me skrudrum. Den sista restaureringen ägde rum 1995 och var av underhållskaraktär. Vid någon av 1900-talets restaureringar har en lillkyrka inretts i tornets första våning. Dagens altarprydnad består av ett medeltida triumfkrucifix och som sidofigurer två apostlar från ett 1400-talsaltarskåp. Orgeln gjordes ursprungligen av C M Ringström 1826, den bygg-des om och fick sitt nuvarande utseende 1850. Predikstolen härstammar från den gamla kyrkan. Den öppna bänkinredningen är från 1885.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkans dopfunt är romansk.