Stäng fönster Vadstena kn, HAGEBYHÖGA 8:1 HAGEBYHÖGA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HAGEBYHÖGA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger vid ett vägskäl på en markerad moränhöjd ca 8 km sydväst om Motala, ensam, väl synlig och med vid utblick över slättbygden. Närmast kyrkan ligger ett församlingshem. Under medeltiden fanns här en tingsplats (Aska hög). Prästgård vid Brusetorp.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan uppfördes på 1120-talet enligt en dendrokronologisk datering av takkonstruktionen, med långhus, absidkor och västtorn. Tornet är förstärkt med kraftiga stödmurar i söder och väster. På norra sidan utgörs förstärkningen av en tunnvälvd byggnad som fungerat som tiondebod eller magasin för avkastningen från kyrkans gårdar. Från början var magasinet öppet mot långhuset. Kyrkan har prägel av stormannainflytande, bl.a. är tornet försett med en emporvåning inredd som kapell med altarnisch i öster (i långhuset har funnits en västläktare som sannolikt burits upp av två pelare). Under senmedeltiden uppfördes en sakristia på korets nordsida, den nuvarande, samt ett vapenhus framför långhusets sydportal, rivet 1831.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans har trots smärre förändringar bevarat sin medeltida prägel. Kalkstensmurarna är putsade såväl i exteriören som interiören. Utvändigt täcks kyrkan av sadeltak, förutom absiden som täcks av ett kontak. Vid en ombyggnad 1775 sänktes tornet en våning och fick sin nuvarande huv med lanterniner i två avsatser. Fönstrens nuvarande utformning härrör från 1702. Kyrkans ingång är sedan 1831 belägen i väster. Kyrkorummets gestaltning förändrades flera gånger under medeltiden. Ursprungligen var den elegant utformade takstolen blottad. På 1200-talet spikades ett plant innertak under takstolarnas bjälkar. På 1420-talet slogs kyrkans tegelvalv, som därefter dekorerades med kalkmålningar. Altaruppsatsen skänktes till kyrkan 1697 av ryttmästaren Niels Börjeson och är tillskriven skulptören Lars Gabrielsson. Predikstolen är utförd av Olof Wiström och inköp-tes 1713. Bänkinredningen och läktaren tillkom 1885-86. Vid Erik Lundbergs restaurering 1948 togs de medeltida kalkmålningarna fram. Samtidigt flyttades altaruppsatsen till norra långhusväggen, absidfönstret återupptogs, altaret framflyttades, ny altarring till-kom och den ursprungliga färgsättningen på predikstolen frampreparerades.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I koret står en dopfunt tillverkad av Johan Anderssons verkstad i Vadstena omkring 1665. Den inköptes till kyrkan 1688. 1948 återtogs den gamla romanska kalkstensfunten. Cuppan är troligen från 1200-talet, foten nytillverkades 1948 efter ritning av Erik Lundberg. Romanska bänkgavlar, nu i Statens historiska museum, Stockholm.