Stäng fönster Karlstad kn, ED 4:1 NYEDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NYED

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbruten 1595 ur Nedre Ullerud (samt Väse, Östra Fågelvik, Alster och Färnebo). Brattfors utbröts år 1661. Älvsbacka kapellag bildades 1731 och utbröts 1819. Befolkningstal 1805: värdet avser 1810.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i utkanten av tätorten Molkom, på en mindre höjd vid Borssjön. Den tidigaste kyrkobyggnaden kan ha varit en s k ridkyrka, eller en kyrkstuga, belägen en bit norr om nuvarande kyrkplatsen. Den nuvarande träkyrkan från 1700-talets början har föregåtts av flera kyrkobyggnader i trä.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den första dokumenterade kyrkobyggnaden uppfördes troligen i slutet på 1500-talet eller början av 1600-talet (olika uppgifter finns). Den var byggd av trä, men dess utformning är i övrigt okänd. Byggnaden brann ned till grunden efter ett blixtnedslag 1643. II: Efter branden 1643 uppfördes en ny träkyrka. År 1684 tillfogades ett torn. Även denna kyrka brann ned efter ett blixtnedslag 1702.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den nuvarande, timrade kyrkan uppfördes 1703-06. Arbetsledare var byggmästaren Måns Rank från Filipstad. Den har korsformad plan med tresidigt avslutat korparti samt utbyggda vapenhus framför den västra och södra korsarmsgaveln.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den tornlösa, korsformade kyrkans exteriör har spånklädda, rödmålade väggar och tjärade avvalmade sadeltak; rundbågiga fönsteröppningar. Ingångar i väster och söder via vapenhusen. Kyrkorummet täcks av brädvalv. Kyrkan genomgick en omfattande restaurering 1897-99 efter förslag av bruksdisponent Carl Otto Forsberg, då bl.a. kopplade fönster insattes, innerväggarna panelades och öppen bänkinredning tillkom. Flertalet av dessa förändringar avlägsnades dock vid nästa stora restaurering 1954-55 under ledning av Åke E. Lindqvist. Vid detta tillfälle avlägsnade man innerväggarnas panel och timmerväggarna fick därefter stå blottade. Kyrkan äger inredning och ett flertal inventarier från 1700-talets första hälft, däribland altaruppsats och predikstol från 1717, tillskrivna bildhuggaren Börje Löfman. I koret finns också en orgel från 1707. Bänkinredningen fick sin nuvarande form i samband med 1950-talets restaurering.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994 / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2001; rev. 2003.