Stäng fönster Karlstad kn, LERSJÖN 2:2 M.FL. ÄLVSBACKA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET OCH FRÅN PROJEKTET SOCKENKYRKORNA KULTURARV OCH BEBYGGELSEHISTORIA -
FÖRSAMLING 1995 - ÄLVSBACKA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbruten ur Nyed som kapell för Älvsbacka bruk 1731, egen församling 1819. Befolkningstal 1805: värdet avser 1810.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan, uppförd under 1920-talet, ligger på ett näs mellan Lersjön och Östra Örten i bruksbygden norr om Molkom. Den ersatte ett litet 1700-talskapell.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Det första träkapellet på platsen uppfördes 1728 på initiativ av brukspatronen Henrik Kolthoff på Östanås. Det var en salkyrka med rektangulär planform och ett brutet, lågt skiffertak. Byggnaden revs 1922.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den gamla kyrkan ersattes 1922-24 av den nuvarande efter ritningar av Osvald Almquist, kompletterade av Gustaf Holmdahl. Kyrkan är murad av tegel och består av ett rektangulärt långhus med invändigt markerat kor i öster och utbyggd sakristia på korets nordsida; avdelat vapenhus flankerat av biutrymmen i långhusets västra del.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har såväl exteriört som interiört formgivits med inspiration från det regionala kyrkobyggandet under 1700-talet, och ansluter i dimensionerna till den äldre föregångaren. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar; långhus och kor täcks av ett gemensamt, brant och valmat sadeltak, belagt med skiffer. Ingång i väster. Kyrkorummet täcks av ett treklöverformat brädvalv med marmorerad taklist; traditionell, sluten bänkinredning och orgelläktare. De två snidade pyramiderna längs fram i altargången, predikstolen samt altaruppsatsen är samtida med byggnaden och utförda av konstnär Gunnar Torhamn i ett historiserande formspråk.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Vackert läge på näset mellan två sjöar. Murad och vitputsad med skifferklätt, brant och valmat sadeltak. Äldre, vitmålad klockstapel av trä mitt framför porten i västgaveln. Den nya kyrkan har ersatt den gamla efter rivning. Stapeln utgör stiglucka mellan förplatsen och kyrkogården bortom. Kyrkorummet, med tredelat, högvälvt trätak, har traditionell inredning med fasta bänkkvarter och orgelläktare. Separat avsatt kor bortom murad triumfbåge. Altarskåpet och de båda obeliskerna längst fram i altargången utförda av Gunnar Torhamn.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990