Stäng fönster Karlstad kn, FÅGELVIKS-BERG 1:29 M.FL. ÖSTRA FÅGELVIKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÖSTRA FÅGELVIK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Blev 1595 del till Nyed.

LÄGE OCH OMGIVNING - Den nuvarande kyrkan ligger på Vänerslätten öster om Karlstad på en höjd i gränsområdet mot skogsmarken. Den gamla kyrkan låg mer centralt i odlingsbygden ca en halv km längre norrut. Den befintliga kyrkan, uppförd i sten på 1700-talet, har föregåtts av två äldre träkyrkor.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Vid arkeologiska undersökningar 1970-71 påträffades lämningarna efter en tidigmedeltida stenkyrka av små dimensioner. Planen bestod av ett närmast kvadratiskt långhus med anslutet smalare kor. Vid korets östvägg fanns en halvrund korabsid, som synes ha tillkommit något senare än kyrkobyggnaden i övrigt. Riven i samband med att en träkyrka uppfördes på den nuvarande kyrkans plats.

II: Den nuvarande kyrkplatsen togs i bruk 1691 och en ny träkyrka uppfördes. Kyrkan brann 1714.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: En ny stenkyrka påbörjades 1715 och arbetet bedrevs i etapper fram till 1726. Kyrkan uppfördes med tidstypisk planform bestående av rektangulärt långhus med tresidigt koravslut, vidbyggd sakristia på nordsidan från 1724 samt västtorn från 1725-26.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade såväl ut- som invändigt samt genombryts av svagt spetsbågiga fönsteröppningar, sannolikt förstorade i senare tid. Västtornets spira och långhusets valmade sadeltak skiffertäcktes 1855. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet har ett brädvalv från 1855. Den fasta inredningen anskaffades successivt under 1700-talet. Västläktaren byggdes 1756. Predikstolen, som är ett högklassigt renässansarbete, förvärvades från Fellingsbro kyrka i Västmanland år 1730. På predikstolens baldakin finns årtalet 1625. Altaruppsatsen tillverkades 1735 av Isac Schullström och Bengt Wedulin. Den nuvarande bänkinredningen har tillkommit under 1900-talet.