Stäng fönster Kil kn, BODA 1:357 M.FL. BODA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BODA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Boda socken utbröts ur Brunskog 1616.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkplatsen ligger i skogsbygden norr om Vänerslätten i utkanten av bebyggelsen på en höjdsträckning ovanför den lilla sjön Kyrktjärn. Den nuvarande stenkyrkan från 1600- och 1700-talen har föregåtts av en träkyrka från tidigt 1600-tal.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den första kyrkan på platsen uppfördes i trä 1616. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan påbörjades 1671 och stod sannolikt färdig att invigas tre år senare, även om kyrkans inredning förnyades i etapper därefter. Långhuset var kort, närmast kvadratiskt, med ett anslutande tresidigt avslutat korparti i öster. Vid en ombyggnad på 1730-talet förlängdes långhuset i väster och torn restes vid gaveln, färdigt 1734. Kyrkan fick sin befintliga planform 1740 när slutligen sakristia tillfogades i nordost.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Det valmade sadeltaket över långhuset samt tornhuven har skiffertäckning. Ingång i väster samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummets högt slagna brädvalv tillkom på 1780-talet. Interiören präglas alltjämt av den genomgripande restaureringen 1936, utförd av arkitekt Paul Boberg, som hade till avsikt att i görligaste mån framhäva kyrkans äldre stilkaraktär, bl a framtogs den ursprungliga färgsättningen på predikstolen från 1600-talet, sannolikt från Östra Ämterviks kyrka och altaruppsatsen av Lars Märling 1709. Vid detta tillfälle tillkom den nuvarande bänkinredningen.