Stäng fönster Söderköping kn, BÖRRUM 7:1 BÖRRUMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BÖRRUM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbruten ur Mogata 1718, stundom betraktad som kapellförsamling.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i dalbygden ca 15 km sydost om Söderköping i ett sluttningsläge mot söder nära ett vägskäl. Socknen har prägel av marginalbygd. Kyrkan, som har fristående klockstapel, ligger tillsammans med en f.d. skola och ett f.d. ålderdomshem.

Kyrkans klockor hänger i en stapel med slutna sidor och lanterninhuv. Den står strax nordväst om kyrkan på kyrkogårdens högsta del och skall ha byggts 1726.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - BÖRRUMS KYRKA, tidigare kallad S:T PEDERS KAPELL, uppfördes 1718 av Hösterums arrendator Magnus Olof Wahrling. Den är uppförd av timmer och består till sin kärna av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti. En sakristia i norr tillkom 1736 och ett smalt vapenhus i väster 1748. Åren 1920-22 genomfördes en större exteriör- och interiörrestaurering, efter förslag av arkitekt Knut Nordenskjöld. Vissa förändringar gjordes då i sakristian, men i huvudsak förefaller 1736 års väggsträckningar vara intakta (jfr Cnattingius 1971).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören var från början tjärad. Vid en restaurering 1850 reveterades kyrkan och fönstren förstorades. Kyrkan täcks av ett sadeltak, ursprungligen spånat. Spåntaket ersattes med tegel 1808. Ingångar via vapenhuset i väster samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av ett tunnvalv medan väggarna är panelade. Vid restaureringen 1920-22, som omfattade både exteriör och interiör, tillkom en glasmålning i koret. Den senaste restaureringen 1960-61 innebar att yttertakets spånklädsel förnyades. Trots restaureringarna har kyrkorummet behållit sitt enkla, men tilltalande, senkarolinska utseende, medan fasaderna förändrats mer och fått ta upp intryck från 1920-talets klassicism. De slutna bänkarna har ännu kvar gårdsbeteckningarna. Kyrkan har en altartavla målad av E A Södergren 1850. Predikstolen från 1600-talet fanns tidigare i Törnvalla kyrka och inköptes på 1740-talet. Nuvarande dopfunt är från 1964.