Stäng fönster Söderköping kn, GÅRDEBY KYRKA 1:1 GÅRDEBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GÅRDEBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger ca 20 km söder om Norrköping i sprickdalslandskapet på en höjd med vid utblick över en jordbruksbygd, rik på fornlämningar, också helt nära kyrkan. Själva miljön runt kyrkan består av en fungerande friskola, klockbod, som är placerad utanför kyrkogården, ytterligare en bod jämte prästgård samt några villor nära ett vägskäl. I dag ett levande sockencentrum tack vare skolan. Riksintresse.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den av gråsten murade kyrkan har intakt romansk planform, bestående av ett rektangulärt långhus, ett smalare absidförsett kor och en sakristia på korets nordsida. Långhus och kor har daterats till 1100-talets andra hälft. Sakristian är sekundärt tillfogad, troligen under senmedeltiden.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har vitputsade fasader, stickbågiga fönster och spåntäckta sadeltak. År 1745 utfördes en större reparation av kyrkan, varvid fönsteröppningar på södra sidan utvidgades, en ny tillkom på norra sidan och en över altaret. År 1841 flyttades ingången från sydväggen till västra sidan, och nya fönster togs åter upp. En i senare tid igenmurad korportal kan anas i exteriören. Interiören är helt vitputsad, och koret avskiljs från långhuset genom en låg triumfbåge. Vid utgrävning 1992 har fundament till en snävare triumfbåge och till det medeltida norra sidoaltaret påträffats. Det södra sidoaltaret som tycks vara senare tillkommet utgör idag stöd för predikstolen. I samband med förändringarna 1745 togs de sannolikt medeltida kryssvalven ner och det nuvarande trätunnvalvet sattes upp i stället. Bara absiden har kvar sitt murade hjälmvalv. I det senmedeltida sakristian finns ett gotiskt kryssvalv. År 1926 ommålades kyrkan invändigt. Vid senaste restaureringen 1979 under ledning av Claes Fraenki inreddes västra delen av långhuset till bl.a. kapprum. Det murade altaret är från 1200-talet. Ännu 1760 fanns en medeltida altarprydnad i kyrkan. Det hade stått på altaret, men flyttats då fönstret upptogs och hängts över sakristidörren. Predikstolen tillkom omkring 1680 och köptes från Skärkind 1690. Den slutna bänkinredningen är ovanligt väl bevarad med sina branta ryggstöd. Som altarprydnad finns Den gode Herden snidad av Eva Spångberg 1990.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Den ovanliga dopfunten i trä med sin rika ornamentik är utförd 1664.