Stäng fönster Kristinehamn kn, KILSBY 1:3 M.FL. VISNUMS-KILS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VISNUMS-KIL

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en svag höjd i ett flackt uppodlat fornlämningsrikt område vid en vik av Vänern söder om Kristinehamn. Stenkyrkan uppfördes i sin helhet vid 1700-talets mitt, men ersatte då en äldre träkyrka av medeltida ursprung. I kyrkans närhet ligger flera herrgårdar från 1700- och 1800-tal. På en till kyrkogården angränsande tomt står ett gravkor uppfört 1834 av ägaren till Nynäs, kammarherre C. F. Hammarhielm. Järnåldersgravfält, kyrka, prästgård samt äldre skola utgör riksintresse.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida träkyrka av okänt utseende. Av äldre bevarad inredning finns altaruppsatsen och predikstolen, bägge från 1690-talet, bevarade i nya kyrkan. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes strax intill.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan, uppförd 1754-56 , består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, vidbyggd sakristia i norr, gravkor för familjen Lindsfeldt från 1700-talet i söder, senare brukat som förråd samt vapenhus framför sydportalen.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör är vitputsad; byggnadskropparna har valmade, skiffertäckta sadeltak, västtornet kröns av en plåtslagen huv med sluten lanternin och kort spira. Ingång i väster och söder via tornets bottenvåning respektive vapenhuset. Kyrkorummet täcks av ett spegelvalv. Läktaren i väster byggdes 1771. Dekorativa målningar på väggar och valv utfördes 1774, möjligtvis av Johan Ullberg från Hjo. Altaruppsatsen är ursprungligen från 1690 och förseddes 1773 med ett nytt överstycke av nämnde Ullberg. Predikstolen är ett arbete från 1693 av Bengt Svensson, Kristinehamn. Vid den genomgripande restaureringen 1945 framtogs 1700-talsmålningarna och äldre inventarier konserverades, vilket påtagligt bidrar till interiörens nuvarande, homogena karaktär.