Stäng fönster Norrköping kn, SIMONSTORP 1:84 SIMONSTORPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SIMONSTORP

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Kvillinge 1655.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger 15 km norr om Norrköping ensam, omgiven endast av några bodar, bl a en tiondebod, i en sprickdal uppe på sjöplatån utefter den gamla vägsträckningen mellan Norrköping och Katrineholm. Söder om kyrkan ligger ett f.d. ålderdomshem. En begravningsplats finns ytterligare 500 m söder om kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den timrade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare, tresidigt avslutat kor, korsarm i norr samt västtorn; sakristian är inrymd i korsarmens norra del. Kyrkan bestod från början endast av det nuvarande långhuset byggt 1649-50. På 1660-talet tillbyggdes sakristia på kyrkans nordsida. Koret tillkom på 1670-talet och korsarmen, den s.k. Rodga-kyrkan, 1697. Sakristian flyttades samtidigt till södra långhusväggen, men revs slutligen när det nuvarande utrymmet togs i anspråk i slutet av 1800-talet. Västtornet tillbyggdes 1757.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Sadeltaket över långhuset är spånat och fasaderna är klädda med träpanel. Tornet avslutas med en spåntäckt kvadratisk klockvåning krönt av en karnissvängd huv med hög spira. Ursprungligen stod timmerväggarna synliga såväl ut- som invändigt. Exteriören rödfärgades på 1600-talet. Den nuvarande klädseln med träpanel tillkom under 1800-talets senare del. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Långhuset har ett tryckt trätunnvalv och korsarmen plant innertak av trä. Vid en restaurering 1909 under ledning av Axel Lindegren inkläddes innertaket med papp som målades dekorativt av C. R. Forsslund. Samtidigt fick kyrkan öppna bänkar. Taket återfick spånbeklädnad 1931. Interiören fick sin nuvarande utformning vid restaureringen 1950 under Kurt von Schmalensee, som sökte ge kyrkorummet en mer 1700-talsmässig karaktär. En varsam renovering gjordes 1986. Flertalet inventarier är från 1600-talet. Altartavlan är utförd av M. Grijs 1698. Samtida med den är altaruppsatsen och predikstolen.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Dopfunten är utförd 1909.