Stäng fönster Säffle kn, SJÖNNEBOL 1:10 M.FL. SÖDRA NY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NY-HUGGENÄS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Huggenäs införlivad 1970 (Ny-Huggenäs församling).

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på Värmlandsnäs på en höjd i odlingslandskapet. En allé leder från kyrkan till herrgården Späkebol. Den nuvarande stenkyrkan är huvudsakligen uppförd under 1700-talets andra hälft men föregicks av en äldre, sannolikt av trä. Den gamla kyrkan låg mitt i socknen på fastigheten Kyrketorps ägor.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Belägen på annan plats (SÖDRA NY KYRKPLATS). En kyrka, troligen av trä, uppfördes under medeltiden (ej medtagen i Lagerlöf 1985). Kyrkans utformning är inte känd. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, utbyggd sakristia i öster samt torn i väster. När kyrkan påbörjades är inte helt klart, men färdig torde den ha stått 1773 när den invigdes. Sakristian i öster härrör från 1871.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör har fortfarande prägel av byggnadstiden. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundvälvda fönsteröppningar. Västtornet kröns av en plåtslagen huv med sluten lanternin. Det mansardformade långhustaket är belagt med skiffer. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv med profilerad taklist. I samband med kyrkans ombyggnad 1871 förvärvades altaruppsats och predikstol, bägge tidstypiska arbeten i nyklassicistisk stil.