Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Säffle kn, TVETA PRÄSTGÅRD 1:7 M.FL. TVETA KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
FÖRSAMLING 1995 - TVETA

BEFOLKNINGSTAL - 1805: 1399, 1900: 1260, 1995: 734

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i utkanten av Vänerslätten väster om Säffle med kyrkan på en höjd i gränszonen mellan skog och en odlad dalsänka. De äldsta delarna i den nuvarande träkyrkan i Tveta härrör sannolikt från 1670, men ersatte då en äldre kyrka, troligen belägen på samma plats och av medeltida ursprung.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En kyrka, troligen av trä, uppfördes under medeltiden. Dess utformning är i övrigt inte känd. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, troligen på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den timrade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, utbyggd sakristia i öster samt torn i väster. Kyrkans byggnadshistoria är osäker. Större delen av kyrkan torde härröra från en nybyggnad 1670. Vapenhus från 1670 och sakristia från 1737. År 1872 skall kyrkan ha tillbyggts 8 alnar på längden och höjts tre stockvarv.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör och interiör har förändrats vid flera omfattande restaureringar. I samband med förändringarna på 1870-talet brädfodrades kyrkans exteriör. Denna avlägsnades dock 1955, i avsikt att återge kyrkan något av dess ursprungliga karaktär. Långhus och sakristia har valmade, plåtbelagda sadeltak; tornspiran är klädd med spån. Ingången är förlagd i väster via tornets bottenvåning. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv, i sin nuvarande form från 1872 då det ersatte ett platt innertak. Vid restaureringen 1940-41, ledd av arkitekten Einar Lundberg, konserverades och återställdes flera äldre inventarier, däribland medeltida träskulpturer och en altaruppsats från 1722. I samband med restaureringen 1969, utförd av arkitekt W. Gjerming, inbyggdes smårum under västläktaren, något utvidgade under 1980-talet.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994 / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2000.