Stäng fönster Kramfors kn, DOCKSTA 5:29 VIBYGGERÅ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VIBYGGERÅ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omnämnd 1314 (DS 1946).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger vid kusten, centralt i landskapet. Den befintliga kyrkan ligger i utkanten av tätortsbebyggelse på en svag höjd. Intill finns ett gravkapell från perioden 1880-1909. Vibyggerå gamla kyrka från medeltiden kyrka ligger mer perifert ovanför en skarp sluttning ner mot Dockstafjärden, ca 200 m sydväst om den nya kyrkan (se I: VIBYGGERÅ GAMLA KYRKA). I äldre tider var läget mer centralt och lättillgängligt då vattenleden gick längre in i land och närmre den gamla kyrkan. Prästgård och hembygdsgård finns invid den gamla kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II. En kyrka i nyklassicistisk stil uppfördes 1871-74 på ny plats. Den består av långhus, smalare tresidigt avslutat kor, sakristia i norr samt västtorn. Kyrkan brandskadades 1916, men sattes åter istånd fram till 1919.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR – Vitputsade fasader, genombrutna av rundvälvda muröppningar. Tornet, som kröns av en flack huv och en öppen lanternin med spira, har en rusticerad bottenvåning. Mitt på långsidorna finns ingångar i ett utskjutande gavelprytt parti. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv och koret av ett ribbvalv. Åttkantig predikstol ritad av Albert Thurdin i Härnösand. Altartavla målad av E. Stenholm 1936. Öppen bänkinredning laserad i blå ton. Läktarunderbyggnad från 1970-talet, bl.a. med kapprum och andaktsrum.