Stäng fönster Kramfors kn, DOCKSTA 5:29 VIBYGGERÅ KYRKA

Historik
Kyrkobyggnaden är placerad på tomtens högsta punkt, strax intill dess nordligaste gräns. Den utfördes i nyklassicistisk stil och uppfördes efter ritningar av Johan Fredrik Åbom 1871-74. Byggmästare var P. Norin från Frånö och P.O. Hellgren från Hälsingland. Kyrkan eldhärjades 1916, men återuppfördes med sina gamla yttermurar 1919 av byggmästarna Olof och D. Höglund, samt D.Nyberg, samtliga Vibyggerå. Arbetet kontrollerades av Albert Thurdin från Härnösand, som också stod för merparten av ritningarna. Den största skillnaden var att man nu placerade sakristian i norr och inte som tidigare öster om koret.

Kyrkan har rektangulär plan med ett smalare polygonalt kor, sakristia i norr samt västtorn. Intill grunden löper ca 1 m bred dräneringsyta med oval flat sten med asfalterad yta, skapad 1934 genom beredskapsarbeten.

Se även tidigare inventeringar.